Avlu Kongre Merkezi’nde başlayan ve üç gün sürecek olan çalıştayda ülke tarımının daha iyi noktaya getirilmesi için istişarelerde bulunuldu. Türkiye’deki tüm Büyükşehir Belediyelerinin tarım hizmetleri birimlerini bir araya getirerek, bilgi paylaşımı ve ortak proje gibi hedefler doğrultusunda kurulan Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği’nin (Agricities) bu seneki tarım çalıştayı, Balıkesir’de gerçekleştildi. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış, Balıkesir ilçe belediye başkanları, sektör temsilcileri ve üretici birlik temsilcilerinin katıldığı çalıştayda fuaye alanında Balıkesir’in yöresel ürünleri de tanıtıldı.

KÜÇÜKTIĞLI:“YÜKSELEN BİR TARIM MODELİ ÖNE ÇIKIYOR”

Çalıştayda konuşan Agricities Genel Sekreteri Dr. Mücahit Sami Küçüktığlı, Tarım Şehirleri Birliği’nin 3 ay önce aldığı kararla birliği Ticaret Odası, Ticaret Borsası, Sanayi Odası ve borsaların dahil edildiğini söyleyerek bu bağlamda yükselen bir tarım modelinin ön plana çıkarıldığını ifade etti. Küçüktığlı,“Bu programın paydaşlarından olan Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği şu anda 18 ülkeden 265 üyesi tarım alanında yerel yönetimleri teşvik etmek için çalışmalarını yürütmektedir. Tecrübe paylaşımı en temel iletişim metotlarından birisi olarak kullanırken yerel yönetim birlikleri içerisinde farklı bir modeli uygulamaya 3 ay önce Samsun’da, Ordu ve Sakarya büyükşehir belediye başkanlarımızın da teşrivleriyle küresel tarım formunda yönetim kurulu kararıyla geçerek Birlik içerisine sanayi odaları, ticaret odaları, ticaret borsaları ve üniversiteler dahil edilerek eğitim, ekonomik ve belediyeler bağlamında 3 saç ayağında yükselen bir modelle tarımın şehirlerde daha da güçlü model haline getirmeyi seçmiştir” dedi.

ERSOY:“DESTEKLER ÜRETİCİLERİMİZE CAN SUYU OLUYOR”

Balıkesir’in tarım ve hayvancılıkta daima öne çıkan bir şehir olduğunu söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Tarım Komisyonu Başkanı ve Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, “Balıkesir tarım potansiyeli oldukça yüksek olan bir şehir. Neredeyse pek çok ürün rahatlıkla yetişiyor. İklimi, coğrafyası ve havasının güzelliği ile ünlü şehrimizde ilçelerimizde birbirinden farklı tarım ürünleri yetiştiriliyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz öncülüğünde çiftçilerimize ve üretime de pek çok destek sağlanıyor. Her zaman üretim koşulları geliştiriliyor. Büyükşehir olduktan sonra desteklerin artması da üreticilerimize can suyu oldu. Balıkesirli çiftçi kardeşlerimiz en iyi koşullarda üretim yapabilmek için fedakarca çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

YILMAZ: “ÜRETİCİYE DÖNÜK PROJELER GELİŞTİRİYORUZ”

Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı da olan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, tarımı geliştirmek için önemli adımlar attıklarını söyledi. Çiftçilere yönelik çalışmalardan bahseden Başkan Yılmaz, “Ben ticaretten geliyorum. Maliyet hesabı, katma değeri yükseltme ve pazarlama gibi konularda tecrübeliyim. Bu tecrübem ise şehri yönetirken bana oldukça yardımcı oluyor. Verimliliği arttırmak için öncelikle maliyeti azaltacaksın, katma değeri arttırırken ortada kalan kar da bereketi arttıracak. Önemli olan israfı önleyerek maliyeti düşürüp satışı arttırmak. Tabi malın fiyatını piyasa belirler, piyasa koşulları da bollukla orantılamayla az mı var çok mu var, arz talep dengesine göre oluşur. Piyasadan haberiniz olmadan üretim yaptığınızda sütünün para etmez, etiniz para etmez, domatesiniz para etmez. Piyasadan haberiniz olması lazım. Maliyetiniz önemli değil arz talep dengesi önemli. En çok üzüldüğümüz yer burası. Biz Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak işin kilit noktasındayız. Öncelikle çiftçimiz bilimsel olarak ne yaptığını bilsin istiyoruz. Bunun için “BAÇEM” adında bir Çiftçi Eğitim Merkezi kurduk. Ayrıca maliyetlerini azaltsın. Maliyet nasıl olur tek başına girmediğinde kümeleşme olmadığında ürünün maliyeti artar. Biz kümeleşme olsun, girdi ve çıktılarını bir bilişim ortamında oluşturmak onun farkındalığını arttırmak sübansiyeler yapmak ve altyapı çalışmalarını yapmakla ilgili kendimizi mükellef gördük” şeklinde konuştu.

YILMAZ: “TARIMDA ÖNEMLİ BİR NOKTADAYIZ”

Balıkesir’in tarım potansiyeli ile ilgili konuşan Başkan Yılmaz, “Bir işletim sisteminin oluşması bazı işlerde kısa sürelerdedir ama biz 3-5 yıl sonra Balıkesir kuzusunda farklı bir yere geleceğimizi düşünüyoruz. Manda ile ilgili, aromatik bitki yetiştiriciliği, sözleşmeli tarımla ilgili farklı bir noktaya geleceğini düşünüyoruz. Balıkesir’e geldiğiniz için teşekkür ederiz. Yaptığımız işleri görün istiyoruz. Balıkesir ticaret yapılacağı bir şehirdir. Efeleri yalnız oynar ama ticarette birlikte iş yaparız” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından çalıştayda başkanlar oturumuna geçildi. Agricities Genel Sekreteri Dr. Mücahit Sami Küçüktığlı moteratörlüğünde yapılan başkanlar oturumuna Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz katıldılar. Çalıştayda tarım potansiyelini arttıracak çalışmalar ve çiftçileri destekleyecek projeler konuşuldu. Fatma ÖNCEL