Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ATO’dan “Sürdürülebilirlik Dünyasındaki Son Gelişmeler” semineri

ANKARA TİCARET ODASI (ATO), ÜYELERİNİ TİCARETTE YEŞİL DÖNÜŞÜM VE SÜRDÜRÜLEBİLİR DÖNEME HAZIRLAMAK ÜZERE GERÇEKLEŞTİRDİĞİ “SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK DÜNYASINDAKİ SON GELİŞMELER” SEMİNERİ, ATO ÜYELERİNİN YOĞUN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİ.

ANKARA TİCARET ODASI (ATO),

Ankara Ticaret Odası (ATO), üyelerini ticarette yeşil dönüşüm ve sürdürülebilir döneme hazırlamak için “Sürdürülebilirlik Dünyasındaki Son Gelişmeler” konulu seminer düzenledi.

ATO Meclis Salonu’nda Yeşil Mutabakat, sınırda karbon düzenlemesi, sürdürülebilirlik raporlama standartları, şirketlerin çevresel sosyal ve yönetişim (ESG) konularının ele alındığı seminere oda üyeleri yoğun katılım gösterdi. KPMG Denetim Vergi ve Danışmanlık Hizmetleri katkılarıyla düzenlenen seminerin açılışında konuşan ATO Başkanı Gürsel Baran, sanayileşme sürecinin kazandırdığı artıların yanında insanlık için yeni sorunları beraberinde getirdiğini belirterek, “Bugün tüm dünyanın yaşadığı sorunların başında iklim krizi geliyor. Sera gazının atmosferdeki miktarının artması küresel ısınmaya neden oldu. Yaşanan süreç, tarımdan sanayiye, turizmden ticarete, eğitimden sağlığa her alanı etkiliyor. İnsanlık olarak kritik bir eşiğe gelmiş durumdayız” dedi.

Paris İklim Anlaşması’na imza atan ülkelerin sera gazı emisyonlarını azaltmak üzere belli bir dönüşüm sürecine girdiğini kaydeden Baran, Avrupa Birliği’nin de bir yandan ekonomik gelişimini sürdürmek, diğer yandan iklim değişikliği ile mücadele etmek üzere “Yeşil Mutabakatı” devreye aldığını anlattı. Baran, Avrupa Birliği’nin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın 1 Ekim 2023 tarihinde başlattığı geçiş dönemini 2025 yılı sonunda tamamlayarak, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren nihai olarak uygulamaya hazırlandığını belirterek, AB’nin ticaretinin geleceğini sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm olarak konumlandırmasının Türkiye’yi ve AB ile ticaret yapan şirketleri yakından etkilediğini ifade etti. Baran, “Avrupa Birliği, Türkiye’nin toplam ihracatı içinde yüzde 40’ın üzerinde bir paya sahip. Türkiye geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği ile 206,8 milyar avroluk ticaret hacmine ulaşarak, Birliğin 5’inci en büyük ticaret ortağı konumuna geldi. AB ile yaptığımız ticaretin 95,5 milyar avrosunu ülkemizin ihracatı; 111,3 milyar avrosunu ise AB’den ithalatı oluşturdu. AB tarafından Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması kapsamında belirlenen 5 sektör (demir-çelik, çimento, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen) ile tekstil ve hazır giyim sektörlerinin yeşil dönüşüm sürecinden en hızlı ve en fazla etkilenen sektörler olacakları öngörülüyor. İşletmelerimiz bu süreçte bir yandan üretim süreçlerini karbondan arındırmaya yönelik tedbirleri hayata geçirirken, diğer yandan da 2026 yılı başından itibaren Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması doğrultusunda raporlama gerçekleştirmek durumunda kalacak. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’na tabi ürünler için emisyon verileri hesaplama, bunların raporlaması ayrı birer prosedür. Ankara Ticaret Odası olarak bu süreçte üyelerimizi küresel ticarette yaşanan değişime, dönüşüme hazırlayarak, rekabet güçlerini artırmayı, böylelikle dünya ekonomisinden daha fazla pay almayı hedefliyoruz” dedi.

“Dönüşüm zorunluluk haline geldi”

OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ise sürdürülebilirlik kavramının son yıllarda gündeme çok geldiğini belirterek, gelişmiş ve sanayileşmiş ülkelerin sanayii üretimiyle iklimi ve dünyanın düzenini bozan bir yapı ortaya çıkardığını belirtti. Aydın, “Şu anda yaşadığımız karbon, çevre sorunlarının temelinde sanayileşme politikaları var” dedi.

Bu alanda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Aydın, 15 sene önce yaptıkları teknoparkı ekolojik teknopark olarak tasarladıklarını ve adını da EKOPARK koyduklarını anlattı. Aydın, yaptıkları çalışmalarla diğer işletmelere örnek olmak istediklerini ifade ederek, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik konusundaki çalışmaların geçmiş yıllarda ihtiyari iken artık getirdiği yasal ve mali sorumluluklar nedeniyle zorunluluk haline geldiğini belirtti.

Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) Sürdürülebilirlik Dairesi Başkanlığı Uzmanı Tufan Gökçer de yaptığı konuşmada, finansal raporlamanın yanı sıra, sürdürülebilirlik raporlamalarının da hayatımıza girdiğini söyledi. Gökçer, bu alanda farkındalığı arttırmaya ve bilgilendirmeye yönelik toplantıların önemine dikkat çekti.

KPMG Denetim Vergi ve Danışmanlık Hizmetleri Şirketi Ortağı Ankara Lideri Engin Ölmez, düzenlenen seminer ve konuşmacılar hakkında detaylı ön bilgi verdi.

Açılış konuşmalarının ardından konuşmacılara plaket takdimi yapıldı. Program, KPMG ESG Risk Yönetimi ve Kurumsal Risk Yönetimi Uzmanı Sertuğ Özkan ile KPMG Gümrük ve Dış Ticaret Hizmetleri Direktörü Zahide Demir’in sunumlarıyla devam etti.