“Dağlarından bal, ovalarından yağ akan şehir” Balıkesir bal üretiminde Türkiye genelinde 9. sırada yer alırken, kovan başına bal veriminde ise 8. sıraya yerleşti. Tarım ve hayvancılığın şehri Balıkesir’de bal üretimi istatisikleri açıklandı. Tarım ve Orman Bakanı  İbrahim Yumaklı’nın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada,Türkiye’nin dünyada bal üretiminde ikinci sırada olduğu belirtildi. “Türkiye Arıcılık Haritası” verilerine göre de ülke genelinde Balıkesir’in kovan sayısında 10. sırada, bal üretiminde 9.sırada ve kovan başına bal veriminde ise 8.sırada olduğu görüldü. Tarım ve hayvancılığın şehrinde bal üretimindeki artış da üreticiyi sevindirdi.

TÜRKİYE ARICILIK HARİTASI AÇIKLANDI

Balıkesir’de 18 bal ormanı olduğunu söyleyen Balıkesir Orman Bölge Müdürü Kemal Kayıran, “Bir rivayete göre Balıkesir’in isminin Arapça kesretten kinaye ‘’balı çok’’ olduğu söylenir. Bu Balıkesir’i tanıtan sloganlara da yansımıştır ‘’Dağlarından Bal, Ovalarından Yağ Akan Şehir’’ diye. Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı’nın geçtiğimiz günlerde yaptığı, ülkemizin dünyada bal üretiminde ikinci sırada olduğu ve “Türkiye Arıcılık Haritası” verilerine göre de ülke genelinde Balıkesir’in kovan sayısında 10.sırada, bal üretiminde 9.sırada ve kovan başına bal veriminde ise 8.sırada olduğu şeklindeki açıklamalarıyla Balıkesir’in balının çok olduğu tescillendi” dedi.

“ARICILIK FAALİYETLERİ ARTTIRILACAK”

Balıkesir Orman Bölge Müdürü Kemal Kayıran, “Balıkesir’in, bal üretiminde daha üst sıralara taşınmasına katkı vermek için çalışıyoruz. Balıkesir’imizdeki 18 olan bal ormanı sayısının artırılması, mevcut bal ormanlarının kapasitesinin yükseltilmesi ve orman köylümüze ORKÖY desteği kapsamında kovan verilmesi gibi arıcılığı destekleyici her türlü ormancılık faaliyetlerini yapmaya devam edeceğiz. 18 bal ormanımızda 14,6 kg. kovan başı bal üretimi ile 8’nci, 2 bin 629 ton  bal üretimi ile 9’ncu, 180 bin 595 kovan ile 10’ncu sırada yer alıyor” dedi. FATMA ÖNCEL