Yenidoğan döneminde asfiksiye bağlı ölümlerin ve kalıcı sağlık sorunlarının önlenmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP), Balıkesir’de yeni dönemin eğitimleriyle devam ediyor.
Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi koordinasyonunda düzenlenen NRP Uygulayıcı Eğitimi, 21 Ekim 2025 tarihinde Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi Eğitim Salonu’nda başladı. Programın açılışında konuşan Balıkesir İl Sağlık Müdürü Dr. Miraç Çavdar, yenidoğan canlandırma programının sağlık sisteminde kritik bir rol oynadığını belirterek, “Bu eğitimle hedefimiz, doğum esnasında gelişebilecek solunum sıkıntılarına ve acil durumlara zamanında, doğru ve etkili müdahalelerde bulunabilecek yetkin sağlık personeli yetiştirmektir. Her bir sağlık çalışanımız, bir bebeğin hayata tutunmasında fark yaratabilir” ifadelerini kullandı.
“ÇALIŞMALARIMIZ ARALIKSIZ SÜRECEK”
Eğitime, il genelindeki özel, üniversite ve kamu hastaneleri ile 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde görev yapan 2 hekim, 21 ebe/hemşire ve 2 paramedik olmak üzere toplam 25 sağlık personeli katıldı. Katılımcılara, ülke genelinde standart bir şekilde yenidoğan canlandırma uygulayabilmeleri için gerekli bilgi ve beceriler teorik ve uygulamalı olarak aktarılıyor. Program sonunda başarıyla tamamlayan katılımcılara Yenidoğan Canlandırma Programı Uygulayıcı Sertifikası verilecek. Dr. Miraç Çavdar, konuşmasının sonunda eğitime katkı sunan tüm eğitmen ve sağlık çalışanlarına teşekkür ederek, “Her doğan bebeğin yaşama sağlıklı bir başlangıç yapabilmesi için çalışmalarımız aralıksız sürecek” dedi.
