Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BAYSAL, ENERJİ TEDARİĞİNİ GÜNDEME GETİRDİ

Enerji krizi ve sanayinin enerji verimliliği hakkında değerlendirmelerde bulunan Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BASİAD) Başkanı Ümit Baysal, “Enerji bağımsızlığı, modern çağın en önemli unsuru” diyerek sürdürülebilir enerjinin önemine değindi.

Bu haberin fotoğrafı yok

Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Ümit Baysal enerji krizi, iklim krizi, ulusal Enerji Eylem Planı’nın merkezi bileşeni olan, güneş ve rüzgar enerjisi potansiyelini azami ölçüde arttırma ve enerji verimliliğini odağına aldığı bir açıklama yayınladı. Başkan Baysal; enerji fiyatlarına bağlı olarak, artan emtia fiyatları ve enflasyon, sanayi ve gıda başta olmak üzere, ekonomik performans ve rekabet gücünün farklı bileşenlerine kümülatif olarak yansıdığını söyledi.

“ÇOKLU KRİZ ORTAYA ÇIKIYOR”

Balıkesir için büyük önem ve potansiyel taşıyan Güneş ve rüzgar enerji ihalelerin yatırımlara dönüşmesini sağlayacak önlemleri ortaya koymayı, izin süreçlerini yalınlaştırmayı, gerekli finansal mekanizmaların tasarlanmasını ve etkinleştirilmesinin atılması önemli adımlar olarak gördüğünü söyledi. Başkan Ümit Baysal: “COVID-19, iklim ve biyoçeşitlilik krizleri, ekonomik daralma gibi birçok küresel tehdit ve zorlayıcı koşul eş zamanlı yaşanıyor ve birbirinin etkisini derinleştiriyor. Bu durumu çoklu-kriz (poly-crises, multiple crises) olarak tanımlanıyor. 2022 yılının başında Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile çoklu-kriz halinin en çarpıcı örneklerinden birini ilk elden deneyimledik. Enerji kaynaklarına erişimin kısıtlanması ve artan enerji fiyatları enerji bağımsızlığı konusunun, modern çağın en önemli unsurlarından biri olduğunu bizlere yeniden gösterdi” dedi.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ SAĞLANMALI”

Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Ümit Baysal; “Sanayi üretimi ve tedarik zincirleri artan enerji maliyetinden olumsuz yönde etkilenirken; gıda arz güvenliği küresel bir sorun haline geldi. Öte yandan, dünyanın dört bir yanında yaşadığımız iklim kaynaklı felaketlerle, iklim krizinin etkileri her geçen gün yoğunlaşıyor, derinleşiyor. Neticede iklim krizi ile iç içe geçen enerji krizi, önemli bir denklemi tekrar su yüzüne çıkardı. İklim hedeflerimize erişmek için, karbonsuz bir ekonomiyi; rekabet gücümüzün devamlılığı, üretimin ve tedarik zincirlerinin sürekliliği için ise güvenli, uygun maliyetli ve sürdürülebilir enerjiyi mutlak surette sağlamak zorundayız” ifadelerini kullandı.

“ENERJİ SAĞLAYACAK BİR SİSTEM KURULMALI”

Enerji ithalatının çok yüksek olduğunu dile getiren Başkan Baysal, “Tükettiğimiz petrolün yüzde 91’ini, doğal gazın yüzde 98’ini ve kömürün yüzde 56’sını ithal ediyoruz. Zirveye ulaşan enerji fiyatlarına bağlı olarak 2022 yılında 96,5 milyar dolara kadar yükselen enerji ithalat faturamız toplam dış ticaret açığının yüzde 73’ünü oluşturdu. Enerji fiyatlarına bağlı olarak, artan emtia fiyatları ve enflasyon, sanayi ve gıda başta olmak üzere, ekonomik performans ve rekabet gücümüzün farklı bileşenlerine kümülatif olarak yansıyor. Öte yandan, Akdeniz Havzası’ndaki bir ülke olarak, iklim krizinin yıkıcı etkilerini de her geçen gün daha fazla hissediyoruz. Geçtiğimiz Ağustos ayında ülkemizde 49,5 °C ile sıcaklık rekoru bir kez daha kırılırken, su rejimi açısından kritik önemde olan orman varlığımız son yıllarda yangınlar nedeniyle ciddi büyüklükte zarar gördü. Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki kuraklık hidroelektrik üretiminde ve tarımsal üretimde büyük bir risk olmaya devam ediyor. Bu tablo karşısında tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de net sıfır emisyon hedefini mümkün kılacak sürdürülebilir, arz tarafında güvenli ve uygun maliyetli enerjiyi sağlayacak bir sistemi kurmak yegâne amacımız olmalı” dedi.

“BALIKESİR ENERJİDE ÖNCÜ ŞEHİR”

Güneş ve rüzgar enerjisi yatırımlarının Balıkesir öncülüğünde arttırılması gerektiğini söyleyen Başkan Baysal, “Ulusal Enerji Eylem Planı’nın merkezi bileşeni olan, güneş ve rüzgar enerjisi potansiyelini azami ölçüde gerçekleştirecek güçlü eylem adımları dönüşümün dönüm noktaları olacak. Bu çerçevede, ihalelerin yatırımlara dönüşmesini sağlayacak önlemleri ortaya koymayı, izin süreçlerini yalınlaştırmayı, gerekli finansal mekanizmaların tasarlanmasını ve  etkinleştirilmesini atılması önemli adımlar olarak görüyoruz. Bu yatırım alanlarının öncülüğünü Balıkesir’in çekiyor olması konuya olan hassasiyetimizi çok daha yukarılara taşıyor. Enerji dönüşümünde bir sıçrama tahtası niteliği görebilecek ve henüz yeterli düzeyde faydalanmadığımız bir diğer kritik unsur ise enerji verimliliği. 2017-2023 yıllarını kapsayan Enerji Verimliliği Eylem Planı’nda 2017 fiyatları baz alınarak 2033 yılına kadar en az 30 milyar dolar tasarruf edilmesinin mümkün olduğu belirtilmişti. Orta Vadeli Plan’da da yer bulan yeni Enerji Verimliliği Stratejisi ve Eylem Planı’nda güçlü, somut ve bütüncül bir politika çerçevesini ortaya koyarak daha ileri seviyelerde tasarruf potansiyelini hayata geçirebiliriz” dedi.

“TÜM DEĞER ZİNCİRİNDE VERİMLİLİK ARTMALI”

Enerji verimliliğinde önemli bir seferberliğe ihtiyaç olduğunu söyleyen Baysal, “Enerjiyi daha akılcı, pratik ve inovatif yöntemlerle kullanarak daha az tüketen, tasarımdan üretime tüm değer zincirinde verimliliği artıran ve buna uyumlu olarak tüketici alışkanlıklarının değişimini teşvik eden kültürel bir dönüşümün kritik önemde olduğuna inanıyoruz. Bu dönüşümü hayata geçirmek içinse enerji verimliliğinin değer zincirindeki tüm aktörlerin öncelikli gündemi olmasına, bir enerji verimliliği seferberliğine ihtiyacımız var. GMKA Bu konuda ilimizde önemli bir başlangıç yaptı. KOSGEB’in destek mekanizmaları bulunuyor. BASİAD olarak bizimde, konunun çeşitli aktörlerini ve üniversitemizi de içine alacak; “Balıkesir’in Sanayide Enerji Verimliliği Görünümü” odaklı bir proje hedefimiz var. Top yekün Balıkesir kurumları ile işbirliğini gerekli kılan bir alan” şeklinde konuştu.

Gönül DİNÇ