Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Endometrioziste tedavi önemli: Cerrahi sonrası yumurtalık kaybedilebilir

KADINLARDA ADET DÖNEMİNDE YAŞANAN ŞİDDETLİ AĞRIDAN BAHSEDEN KADIN DOĞUM VE HASTALIKLARI UZMANI PROF. DR. VOLKAN TURAN, TÜPLERDEN KARIN İÇİNE KAÇABİLEN ADET KANININ ZAMANLA BİRİKEREK ENDOMETRİOZİSE (ÇİKOLATA KİSTİ) NEDEN OLABİLDİĞİNİ BELİRTTİ.

KADINLARDA ADET DÖNEMİNDE YAŞANAN

Kadınlarda adet döneminde yaşanan şiddetli ağrıdan bahseden Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Volkan Turan, tüplerden karın içine kaçabilen adet kanının zamanla birikerek endometriozise (çikolata kisti) neden olabildiğini belirtti. Çikolata kisti olan kadınların dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Turan, “İleride çocuk sahibi olamama, cerrahi sonrasında yumurtalığını kaybetme ve erken menopoz ile karşı karşıya kalabilirler” uyarısında bulundu.

Adet döneminde; şiddetli ağrı, bulantı, kusma ve ilişki sırasında çekilen ağrı kadınların hayat kalitesini bozabiliyor. Bu ağrılara çikolata kistinin neden olabileceğini belirten BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Volkan Turan,

“Çikolata kisti olan kadınların yumurta kalitesi ve sayısı daha düşük olabilmektedir. Karın içinde çikolata kistlerine bağlı anatomi değişmekte ve sperm ve yumurtanın birleştiği tüpler görevini yerine getirememektedir. Bu nedenle hastaların büyük çoğunluğu tüp bebek tedavisine gitmektedir” açıklamasını yaptı.

“Operasyon olacak ise laparoskopi tercih edilmeli”

Bu kistlerin cerrahisi çok büyük olmadıkça ve kötü huyluyu düşündürmedikçe ameliyat edilmemesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Turan, “Olası bir operasyon, kadınların yumurtalık rezervini daha fazla azaltacaktır. Operasyon olacak ise laparoskopi tercih edilmeli ve özellikle çocuk sahibi olmayan hastalarda yumurtalıkların maksimum özenle korunmaya çalışılması gerekmektedir. Erken yaşlarda yakalanan hastalarda kullanılacak hormonsal tedaviler (doğum kontrol hapları ve progesteron tedavisi) ile kistlerin büyümesi engellenmeye çalışılmaktadır” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Turan, “Tüp bebek uygulanan kadınlarda ise farklı iğne protokolleri ile yumurtalar büyütülmekte ve çoğu hastada embryoların dondurulması sonrasında rahim özel olarak hazırlanarak transfer işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu kadınlarda çikolata kistlerine sıklıkla adenomyosis denilen rahimde çatlaklarla karakterize hastalık eşlik edebilmektedir ve bu kadınlarda düşük riski de fazlalaşabilmektedir” dedi.

“Beslenmede antioksidan kullanılmalıdır”

Prof. Dr. Turan sözlerine şunları ekledi:

“Genetiğin de endometriozis hastalığına oluşumunda katkısı vardır ve kız kardeşlerde aynı anda görülebilir. Bu kişilerin beslenmesinde antioksidanların kullanılması ve kahve, çikolata ve hayvansal gıdalardan mümkün olduğunca sakınılması faydalı olacaktır. Yıllık takip yapılıp kadının da yaşı göz önünde bulundurularak doğurganlığı korumaya yönelik önlemler alınabilir.”