Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eskişehir’de düzenlenen planör şampiyonasında renkli görüntüler oluştu

İNÖNÜ’DE GERÇEKLEŞTİRİLEN ULUSLARARASI 2 METRE MODEL PLANÖR ŞAMPİYONASI’NDA DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN GELEN SPORCULAR KIYASIYA MÜCADELE ETTİ.

İNÖNÜ'DE GERÇEKLEŞTİRİLEN ULUSLARARASI 2

İnönü’de gerçekleştirilen Uluslararası 2 Metre Model Planör Şampiyonası’nda dünyanın dört bir yanından gelen sporcular kıyasıya mücadele etti.

Türk Hava Kurumu (THK), Türkiye Hava Sporları Federasyonu ve ESHAVK tarafından düzenlenen Uluslararası 2 Metre Model Planör Şampiyonası, 7-8 Eylül 2024 tarihleri arasında coşkulu anlar yaşattı. Türkiye her tarafından ve farklı ülkelerden gelen sporcular, bulutlara çıkardıkları uçaklar ile THK İnönü Havacılık Eğitim Merkezi’nde kıyasıya mücadele etti. Motorsuz hava araçlarıyla yaklaşık 6 dakika süreyle uçuş yapan onlarca yarışmacı, havada kalma sürelerine ve yaptıkları inişlere göre puanlandırıldı. 8 Eylül Pazar günü gerçekleştirilen kapanış töreninde ferdi ve takım olarak dereceye girenler ödüllendirildi. Ferdi derece listesine göre 1’incci Resul Asabükü, 2’nci Emre Sağlık ve 3’üncü ise İlker Nahırcı olurken; takım derece listesinde 1’inci THK Model Uçak, 2’nci Team Magic ve 3’üncü de Eshavk 2 Takımı oldu. Merkezi İsviçre’de bulunan Uluslararası Hava Sporları Federasyonu’nda da (FAI) puanları toplanan yarışmacılar, dünya sıralamasına dahil edildi.

“Burada aldıkları puanlarla dünya sıralamasına da katılmış olacaklar”

Hava Modelciliği Okulu ve İnsansız Hava Aracı Okulu Müdürü Mehmet Arslan, “Bugünkü aktivitemiz hava modelciliğinin içinde olan bir branş. F3L dediğimiz bir uluslararası branş kodu. Türkçe’sine bakacak olursak da, 2 metre planör yarışması. Planör dediğimiz hava aracı da motorsuz bir uçaktır. Dolayısıyla yarışmacılarımız burada hava akımlarını kullanarak performanslarını sergiliyorlar. İlk etapta 150 metrelik bir catapult dediğimiz bir sistemle, yani misinayla çıkışlarını yapıyorlar. Misinadan kurtulduktan sonra da havada kalış süreleri puanlanıyor. Yaklaşık 6 dakika süreyle uçuş yapıyorlar. Sonrasında da iniş puanı dediğimiz, 15 metre yarı çaplı bir dairenin içine iniyorlar. Dairenin merkezine indiği zaman da 100 iniş puanı alıyorlar. Bu uçuş süresini ve iniş puanını birleştirdiğimizde de maksimum puanı almış oluyorlar. Burada şu an Türkiye’nin her tarafından ve dünyadan gelen yarışmacılarımız var. Yaklaşık 38 yarışmacımız bulunuyor. Yarışmada hem ferdi puanlama olacak hem de takım puanlaması olacak. Bu yarışma etaplarının sonunda da Uluslararası Hava Sporları Federasyonu dediğimiz merkezi İsviçre’de bulunan FAI’de bu puanlar toplanıyor ve dünya sıralaması ortaya çıkıyor. Dolayısıyla burada aldıkları puanlarla dünya sıralamasına da katılmış olacaklar. Sene başından itibaren yarışmaların toplamında ilk 3’e giren arkadaşlarımız ülkemizi yurt dışında temsil etme hakkına sahip oluyor” dedi.

“Çok güzel bir ortam ve yarışma var”

Yarışmacı Salahi Tezel ise “Yarışmaya Kıbrıs’tan katılıyorum. Çok güzel bir ortam ve yarışma var. Benim için harika. Burasını her zaman çok sevdim. Dünyada çoğu sahaya gittim, yarışma sahalarını gördüm ama bunun kadar güzel sayılı birkaç ülkede var. Onun haricinde başka yer görmedim. İnönü çok güzel. Yaklaşık 35 sene önce babamın yüzünden buna başladım. Daha sonra Kıbrıs’taki Türk Hava Kurumu’nun aracılığıyla belli bir yere geldim. Yaklaşık 15-16 sene Türkiye milli takımında yarıştım. Türkiye adına Avrupa Şampiyonu oldum. Bireyselde dünya 6’ncısı ve Avrupa 5’incisi oldum. Yıllardır severek devam ediyorum. Aslında morfin gibi. Damardan bir defa girdiğinde çıkmıyor. Muazzam, havacılık gerçekten öyle bir şey” şeklinde konuştu.