Ege Denizi’nin en büyük Akdeniz’in ise beşinci büyük adası unvanına sahip Girit Adası’nda gezilip görülecek pek çok yer bulunuyor. Girit, Ege denizinin güneyinde konumlanan komşu ülke Yunanistan’a bağlı şirin bir ada. Etkileyici mimarisi, bembeyaz evleri ve zeytin ağaçları ile meşhur olan ada aynı zamanda lezzetli mutfağıyla da dikkat çekiyor. Özellikle Akdeniz mutfağının büyüleyici lezzetleri ile öne çıkan Girit, geçmişten günümüze medeniyetin izlerine ev sahipliği yapıyor.
Kumsalları ve bembeyaz evleri ile ünlü Girit Adası, Ege Denizi’nin güneyinde konumlanan Yunanistan’a bağlı bir ada. Burası, aynı zamanda bir Güneydoğu Avrupa yerleşim yeri olarak tanımlanıyor. Öte yandan Girit, Yunanistan’ın 13 idari bölgesinden biri kabul edilir. Ada, Yunanistan’ın en büyük, Doğu Akdeniz’in Kıbrıs’tan sonra ikinci büyük, Akdeniz’in beşinci büyük adasıdır. Girit aynı zamanda Ege Denizi’nin güney sınırlarını belirler ve adanın yüzölçümü 8.450 km²’dir. Kandiye ve Ayios Nicolas bölgeleri ise adanın diğer bölgelerine göre çok daha hareketli olduğu için ziyaretçiler bu noktalardaki konaklama birimlerini de tercih edebilirler.
Girit gezisi sırasında birbirinden güzel yemekler de mutlaka yenilmeli. Peki Girit’te ne yenir? Girit Adası Türk, Yunan ve İtalyan mutfağının harmanlandığı ortak bir yemek kültürüne sahip. Özellikle Anadolu mutfağından aşikar olduğumuz peksimetin, zeytinyağıyla tatlandırılıp, krema kıvamında keçi peyniri, taze domatesler ve dağ kekiğiyle hazırlanmış hali Dakos, bruschetta benzeri leziz bir atıştırmalık olarak karşımıza çıkar. Meşhur Girit peyniriyle hazırlanan ardından gül suyu ve Girit balıyla birleştirilen Kaltsonia’ da meşhur Girit lezzetleri arasında yer alıyor. Girit mutfağında meşhur olan lezzetlerden bir diğeri ise yabani otlarla hazırlanan aromatik salata ve kavurmalar olabilir.
Bu geleneksel lezzete de “Askordoulakous” adı veriliyor. Öte yandan diğer lezzetler arasında Sfakia Pies’de listelenebilir. Gözlemeyi anımsatan Sfakia Pies, yörenin meşhur keçi peynirleriyle hazırlanan bir hamur işi. Dağ kekiği veya Girit balı ile sunulan bu lezzet ada mutfağında oldukça popüler! Son olarak Girit lezzetleri arasında salyangoz ile hazırlanan tariflerden de bahsedilebilir. Girit mutfağında da uzun yıllardır tüketilen bir lezzet olan salyangozlar, zeytinyağında kızartılıp, şarap veya sirke ile tatlandırılarak servis ediliyor.
Girit gezilecek yerler arasında Kandiye’deki 400 yıllık Venedik hâkimiyetinden kalan tarihi bölge, Cenevizlilerden kalma bir kale olan Kules, adanın simge yapılarından biri olan Venedik Kalesi, Helenistik dönem ve Minos Uygarlığına ait pek çok kalıntının yer aldığı tarihi müze, Kandiye’ye 50 km mesafede bulunan ve efsanelere göre Zeus’un büyüdüğü mağara olmasıyla ün salan Dikteon Mağarası ziyaret edilebilir.
Güney Ege’de bulunan Girit’in büyük bölümünde, Akdeniz tipi iklim sene boyunca hakimiyetini gösteriyor. Adada yazlar oldukça sıcak geçerken kışlar ise ılıman bir iklimde geçiyor. Adanın güney kıyılarda ise Kuzey Afrika tipi iklim mevcut. Bu bölgede yazlar daha uzun ve daha sıcak seyrediyor. Girit aslında tam bir Akdeniz adası! Bu nedenle yaz dönemi seyahat planlarınız için adayı ziyaret edebilirsiniz. Özellikle yaz ayları adaya gitmek için en uygun zamanlar olacaktır.
Girit’teki başlıca cazibe merkezleri, Akdeniz’in altın kumlu plajları ve turkuaz sularıdır, ancak ada aynı zamanda önemli Minos arkeolojik alanlarına, geçitlere, Venedik limanları ve kalelerine sahip şehirlere ve kasabalara da ev sahipliği yapıyor.
Kuzey kıyısında, Girit Adası’nın en popüler turistik yerleri olan Hanya, Rethymnon (Resmo), Kandiye ve Agios Nikoloas’ın asırlık liman kasabaları ve şehirleri bulunuyor. Hem alışveriş ve plaj hem de gece hayatı, kültürel cazibe merkezleri ve müzelerin çok büyük bir bölümü kuzey sahilinde bulunuyor.
Girit’teki birçok önemli turistik cazibe merkezine ev sahipliği yapan şehirlerden biri olan Agios Nikolaos, güzel kumsallarla çevrili ve Mirabello Körfezi’ne bakıyor.
YORUMLAR