Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Jeoloji mühendisi Dubai’deki sel olayını değerlendirdi

JEOLOJİ MÜHENDİSİ FAHRİ ÇELİK, GEÇEN HAFTALARDA DUBAİ’DE YAŞANAN SON FELAKETİNİ DEĞERLENDİRDİ. ÇELİK, “DUBAİ‘NİN ZEMİN YAPISI KUMLU ZEMİNDİR. ORADA BULUNAN ÇÖL KUMLARI SUYU ÇOK ÇABUK ÇEKTİĞİ İÇİN BİNALARIN ALTINA SIZMA İHTİMALİ VAR” DEDİ.

JEOLOJİ MÜHENDİSİ FAHRİ ÇELİK,

Jeoloji mühendisi Fahri Çelik, geçen haftalarda Dubai’de yaşanan son felaketini değerlendirdi. Çelik, “Dubai’nin zemin yapısı kumlu zemindir. Orada bulunan çöl kumları suyu çok çabuk çektiği için binaların altına sızma ihtimali var” dedi.

Jeoloji mühendisi Fahri Çelik, zemin yapısı ve dere yatağı ile ilgili yaptığı araştırmalar sonucu Dubai’yi bekleyen üç büyük tehlike olduğunu belirterek, en büyük tehlikenin zemin sıvılaşması olduğunu söyledi. Dubai’nin zemin yapısının kumlu zemin olduğuna değinen Çelik, “Orada bulunan çöl kumları suyu çok çabuk çektiği için binaların altına sızma ihtimali var. Bunun için binalarda sıvılaşma olabilir. Bu sıvılaşmadan dolayı binalar düşebilir. Çözüm olarak, bina altında boşluk olması ile enjeksiyonla tekrar doldurulması gerekir. Yağan aşırı yağışlar tatlı su olduğu için o yağmurlar sivrisinek, kurbağa, çekirge gibi hayvanlar ürer ve çeşitli mikroplar sonucu hastalıklar oluşur. Bunun çözümü olarak tatlı sudan arındırılması gerektiğine düşünüyorum. Diğer büyük tehlike de depremdir. Suriye ve Hakkari’de beklenen bir deprem var. Bu iki deprem Dubai için de tehlike bulunuyor. Şu an Dubai’de deprem olması da mevcuttur. Dubai’de sahil tarafının tamamen çekilmesi lazım. Dağ tarafına yani rakımı yüksek olan yerlere yerleşmeleri lazımdır” dedi .

Havaalanı dahil birçok yerin yanlış yerde kurulduğunu öne süren Çelik, “Havaalanı su altında kalmış. Eksi 1 ve sıfır rakamlarında yapıldığı için su altında kalmış. Havaalanının daha üst taraflarda yapılması ve rakımı yüksek yerlerde yapılması tercih edilmeliydi. Düz yerlerde olan bütün evlerin rakımı yüksek yerlere taşınmaları gerekiyor. Şerika bölgesinin tamamı dere yatağında kurulmuş. O yüzden buralar tamamen su altında kalıyor. Buralara yerleşim yerlerine kapatmaları gerekiyor. Yatağında bulunanların oradan taşınmaları gerekiyor. Dubai’de şehir merkezinde yarın yağmurlar sonucu biriken tatlı sular çeşitli hastalıklara sebep olabilir. Bunun için tatlı suyu oradan arındırmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.