Kanlıca mantarı Türkiye’de en çok sevilen ve en fazla toplanan mantarlardan biridir. Kanlıca mantarı farklı bölgelerde farklı isimlerle bilinir. Çıntar, melki mantarı, çam mantarı veya tillice mantarı adını duyduğunuzda kanlıca mantarından bahsedildiğini anlamalısınız. Kanlıca Mantarı Nerede Yetişir ?
Kanlıca mantarı serin ve nemli iklimde çam ve meşe ormanlarında yetişir. En uygun toplama mevsimi Eylül ve Ekim aylarıdır.
Batı karadeniz ve batı ege bölgelerinde kanlıca mantarı toplanabilir.
Çam ağaçlarının bol olduğu ormanlarda yetişen kanlıca mantarı koyu kırmızı renklidir. Meşe ağaçlarının bol olduğu ormanlarda ise yeşil renkli yetişir.
KANLICA MANTARI NEREDE SATILIR ?
Kanlıca mantarı veya diğer adıyla melki mantarı mantarhanelerde üretilen bir mantar değildir. Dolayısıyla sadece eylül ve ekim aylarında semt pazarlarında veya mantar toplayan köylülerde satın almak mümkündür.
KANLICA MANTARI HAKKINDA BİLGİLER
Latince Adı : Lactarius Salmonicolor, Lactarius Deliciosus ve Lactarius Deterrimus
Yerel İsimleri : Melki Mantarı, Çam Mantarı, Çıntar, Tillice Mantarı
Yetiştiği Ortam : Çam ve Meşe Ormanı
Yetiştiği İklim : Serin ve Nemli İklim
Toplanma Zamanı : Eylül, Ekim, Kasım
En Uygun Bölge : Batı Karadeniz, Batı Ege
KANLICA MANTARI FAYDALARI
Kanlıca mantarı, antioksidan bir mantar olarak bilinir. Bu açıdan hücrelere zarar veren serbest radikalleri azaltmaya yarayıp hem hastalıktan korunmak hem de yaşlanmayla gelen olumsuz etkileri geciktirmek konusunda faydalı bir mantardır. Kanlıca mantarı ayrıca vücudumuzun ihtiyaç duyduğu kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum ve magnezyum gibi mineraller ve B1, B2 ve C vitaminleri içerir. Mineral ve vitamin açısından da son derece faydalı bir besin olarak tüketilebilir.
KANLICA MANTARI ZEHİRLİ MİDİR ?
Kanlıca mantarı güvenle yenebilen az sayıda mantar türü arasındadır. Ancak yediğiniz mantarın gerçekten kanlıca mantarı olduğuna emin olmalısınız.
YORUMLAR