Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KIŞ AYLARIYLA ARTAN SİNÜZİTE DİKKAT ! TEDAVİ EDİLMEZSE…

Sinüzit sinüsleri kaplayan alın, yanaklar ve burun gibi alanları içeren

Sinüzit sinüsleri kaplayan alın, yanaklar ve burun gibi alanları içeren yüz kemikleri içerisindeki boşlukların iltihaplanması veya şişmesidir.

SİNÜZİT BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Sinüzit, sarı veya yeşilimsi renkte gelen burun akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk ve ateş, koku duyusunda azalma ve baş ağrısı gibi belirtilere sahiptir.

Akut ve kronik sinüzitte ortaya çıkan belirtileri şu şekildedir:

  • Sarı veya yeşil renkteki burun akıntısı
  • Burun tıkanıklığı
  • Nefes almada güçlük
  • Yanak, göz ve alın çevresi gibi yüz bölgesinde hassasiyet ve ağrı
  • Baş ağrısı
  • Ateş
  • Koku duyusunda azalma
  • Kulakta basınç
  • Üst çene ve diş ağrısı
  • Öksürük
  • Ağız kokusu
  • Halsizlik, yorgunluk ve tükenmişlik
  • Ateş

Özellikle akut sinüzit belirtileri genellikle kendi kendine veya doğal tedavi yöntemleriyle 3-5 gün içinde geçer ancak semptomlar 10 günden daha fazla sürüyorsa kronik sinüzite dönüşebilir ve doktor tarafından antibiyotik tedavisine başlanır.

1 haftadan uzun süren baş ağrısı en sık görülen beyinde sinüzit belirtili semptomudur. Diğer yandan zihinsel durum değişikliği, nöbetler veya fokal bozukluklar gibi nörolojik belirtilerle birlikte kusma ve alında şişlik de yaygın belirtiler arasında gösterilir.

SİNÜZİT AĞRISI

Genelde insanlar başı veya yüzü ağrıdığında sinüzit olduğunu düşünürler, oysa sinüzit kendisini ağrı ile çok az fark ettirir.  Sinüzitte ağrı oranı yüzde 5 civarında seyreder. Sinüzitte daha ön planda olan şikâyetler, burun tıkanıklığı, sesteki bozulma, yüzde dolgunluk hissi ve burun akıntısı olarak bilinir.

SİNÜZİTİN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR ?

Sinüzit doğru tedavi edilmediğinde farenjit, kronik gastrit, reflü, göz çevresi enfeksiyon ve apseleri, menenjit, beyin apsesi gibi çok ciddi hastalıklara neden olabilir.  Sinüzit tanısı kulak burun boğaz muayenesi ve endoskopik muayene, direkt grafi ve sinüs tomogrofisi yöntemleri ile konulur.

“Akut”, “Subakut” ve “Kronik” olarak sınıflandırılan hastalıkta; akut sinüzitler yaklaşık 4 hafta sürer. İlaç tedavisiyle ya da kendiliğinden geçer. Subakut sinüzit bir geçiş evresidir. Bu evrede akut sinüzit iyileşmemiş; kronik sinüzit ise tam olarak oluşmamıştır. Kronik sinüzit ise yaklaşık 3 aydan uzun sürmektedir. Öncelikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Eğer sinüzit kronikleşmişse yani ilaç ile tedavi edilemiyorsa sinüzit ameliyatı gündeme gelebilir. Kronik sinüzit hastalarına “Endoskopik Sinüs Cerrahisi” ya da uygun görülen hastalarda “Balon Sinoplasti Cerrahi” yöntemi uygulanabilmektedir.

Endoskopik sinüs ameliyatında sinüslerin doğal kanallarını tıkayan polip veya diğer anatomik bozukluklar düzeltilerek sinüslerin kanalları açılmaktadır. Fakat bu yöntem daha uzun iyileşme dönemi gerektirir. Komplikasyon riski açısından dikkatli ve özenli yapılması gereken bir ameliyattır. Balon sinoplasti daha güncel bir yöntemdir sadece yüz, alın ve geniz bölgesindeki sinüslere uygulanmaktadır. Hastanın bu yöntem için uygunluğu doktor tarafından belirlenmelidir. Bu tedavi ile hasta aynı gün taburcu edilmekte, ertesi gün işine dönebilmekte ve hastanın doğal anatomik yapısı bozulmamaktadır.

“Balon Sinüsoplasti” burun içinde hiçbir dokuya zarar vermeden, kanamaya yol açmadan ve tampon gerekmeden hızlı bir şekilde iyileşme sağlamaktadır. Bu yöntem, kalbin tıkanan damarlarının açılmasında kullanılan yönteme benzer bir şekilde sinüs tedavisinde uygulanmaktadır. Yöntemde, sinüslerin kapalı olan deliği bulunduktan sonra sönmüş haldeki balon bu deliğe yerleştirilmekte ve röntgen altında balonun doğru yerde olduğu gözlendikten sonra belli bir basınçla balon şişirilmektedir. Böylelikle açılması ya da genişletilmesi gereken delikte başarı sağlanmaktadır.

Sinüzit, şiddetli, kötüye giden ya da uzun süredir devam ediyorsa, sinüzit antibiyotik ilaçları ile tedavi edilir.

 

Özellikle kış aylarının başlamasıyla birlikte üst solunum yolları rahatsızlıkları da artarken  Bu hastalıkların en başında ise sinüzit bulunuyor. Fakat sinüzitin tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara neden olan bir sorun olduğu tam olarak bilinmiyor. Sinüzit, doğru tanı ve tedavi edilmediğinde farenjit, larenjit, bronşit, orta kulak enfeksiyonlarına yol açabiliyor.

SİNÜZİT NASIL GEÇER?

Sinüzit semptomlarını hafifletmeye yönelik uygulanabilecek yöntemler şunlardır:

  • Vücut enfeksiyonla savaşmasına yardım etmek için dinlenmek
  • Sarımsak, zencefil, bal gibi doğal antibakteriyeller tüketmek
  • Bolca sıvı tüketmek
  • Sıcak kompres uygulamak
  • Buhar soluyarak sinüzitin nemli kalmasını sağlamak
  • Neti kabı gibi sıkma şişeleri ile burnun içini temizlemek
  • Bol bol dinlenin
  • Akut sinüzitler genellikle 14-21 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Sinüzite neden olan enfeksiyon ile vücudun savaşabilmesi için dinlenip, vücudu dirençli tutmak önemlidir.
  • Sarımsak, zencefil, bal gibi doğal antibakteriyeller tüketin

Sarımsak, zencefil ve bal doğal birer antibakteriyeldir. Bu gıdaları ayrı ayrı tüketebileceğiniz gibi, bal ve zencefili çay olarak karıştırıp içmekte sinüzite iyi gelebilir.

SİNÜZİT NASIL ÖNLENİR?

Sinüziti önlemek için bazı yollar söz konusudur. Bu yollar şu şekilde özetlenebilir:

Üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaçınılmalıdır. Soğuk algınlığı olan veya başka enfeksiyonlara yakalanmış kişilerle temastan kaçınarak sinüziti önlemeniz mümkündür. Özellikle yemeklerden önce ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkayın. Alerjiye neden olan şeylerden uzak durun. Mümkün olduğunca alerjiniz olan şeylere maruz kalmaktan kaçının. Sigara dumanından ve kirli havadan kaçının. Sigara dumanı ve havayı kirleten maddeler akciğerlerinizi ve burun kanallarınızı tahriş ederek alevlendirebilir ve burum da sinüzite sebebiyet verebilir. Nemlendirici kullanın. Evdeki hava kuruysa, havaya nem eklemek sinüziti önlemeye yardımcı olabilir. FATMA ÖNCEL