Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ömer Faruk Yalçın

KORKULU BIR RÜYA

Ne geliyor ki aklınıza? Her kesimin aklına farklı bir şey gelmiştir. Lakin bir lise son sınıfı öğrencinin aklına ondan başka bir şey gelemez. Ne mi o ? YKS. Evet bu sınav bir çok kişiyi üzüp ağlatmıştır. Kimi zaman hayattan soğutmuş,hayallerini yıkmıştır. Güzel bir hazırlık süreci gerektiren,yoğun çalışma programı isteyen sağlam bir sistem.

Sınav sürecinde ailelere büyük sorumluluk düşüyor. Evet girecek kişi büyümüş koca çocuk olmuş ama o iş öyle olmuyor. Çocuk destek bekliyor güdülenme bekliyor ve bunu en sevdiklerinden yani ailesinden bekliyor. Öncelikle ailelerin çocuklarının fikrine yüksek ölçüde saygı duyması çok önemli. Gitmek istedikleri bölümlere küçük gözle bakılmaması aksine destek olunması bir hayli önem taşıyor.Her çocuk kendi hayalinin peşinden koşmalı,ailesi çocuğun karşısında değil hemen yanında durmalıdır.

Değerli büyüklerim biraz beraber konuşalım.

Ben Ömer Faruk Yalçın Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği 1.sınıf öğrencisiyim. Eminim ki hepiniz hayat tecrübesi oldukça gelişmiş,donanıma sahip insanlarsınız. Ama hepimizin de duyguları var bu da bir gerçek.

Çocuklarınızı kendi duygularınıza göre yönlendirmeyin,onlara gitmesi gereken bölümü seçmeyin,bununla ilgili bir zorlama yapmayın ki sağlıklı bir düşünme geçirsin. En önemlisi istedikleri bölüme gitsin,istedikleri hayatı yaşasın.Siz bir anne baba olarak ister misiniz ki çocuğunuz mutlu olmadığı bir hayat sürsün?

Evet istemezsiniz.Onları destekleyin neyi seçerse seçsin arkasında olduğunuzu gösterin çünkü emin olun en çok ihtiyaçları olan şey bu,arkasında dağ gibi ailesi olduğunu bilmek.

Kulağına bağıra bağıra söylemeniz gereken tek şey “istediğin yer için çok çalışmalısın”

Gerçekten zor bir süreç mi? Evet fazlasıyla.

Ben hazırlandığım sürede çok ağladım hem de hüngür hüngür ya olmazsa korkusu içimi sarıp sarmaladı. Geceleri geç yatıp erken kalktım.

Sabah kahvaltım deneme sınavı olmuştu.

Fazlasıyla sıkılıp bunalmıştım. Ailem bu sıkıntıları çektiğim sürede güdülenmeme yardımcı oldular. Kendi kendimi de güdülüyordum. Zaten bir insanın hedef olur da güdülenmez mi? İçimde hep bir ateş yandı bir sene boyunca hiç sönmedi. Öyle bir ateşti o : gözlerimi dolduran,kanımı donduran,en güzel uykumu bölen,bütün sakinliğimi alıp götüren öyle bir ateşti o.

Geceleri uyumdan önce bakardım tavana,o sırada annem gelir,maşallah canım oğlum kazanacak inşallah diyip giderdi. O böyle der de ben kazanmam mı hiç? Belki de bu yüzden kazandım kim bilir.

Şimdi çocuğunuza diyeceğiniz bir lafın etkisini bir daha düşünün ve demekten çekinmeyin.

İnsanlar bir şey yapmadan önce güdülenmek ister. Genellikle bunu kendisi ve yakım çevresi yapar. Büyük ölçüde güdülenmiş birinin güdülenmemiş birine kıyasla başarısı daha yüksektir

Bu güdülenmeyi sağlamak için uygun kelimeler,uygun cümleler seçmelisiniz.

Her bireyin güdülenme formülleri farklıdır ancak ben hiçbir çocuğun ailesinin sözleriyle motive olmadığını görmedim.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise üniversite sınavına girecek olan bireye dış çevreden gel müdahalelerdir. Bunlarla karşı karşıya gelen çocuk kendini baskı altında,daralmış hissedecektir. Bunlara engel olmanın yolu kulak tıkamaktır.

 

Son sözlerimle yazımı bitirmek istiyorum.

Allah bu sınava girecek herkese,bu sınavın zorluğunu belki çocuklarından daha fazla yaşayan anne babalara,işini severek yapan öğretmenlere kolaylık versin.

Herkese bol şans…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER