Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ödüllü çevre dostu yeşil projenin etkileri sürüyor

ÖDÜLLÜ ÇEVRE DOSTU YEŞİL PROJENİN ETKİLERİ SÜRÜYOR

ÖDÜLLÜ ÇEVRE DOSTU YEŞİL

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Oğuzeli ilçesinde hizmete açılan Biyogaz Enerji Santrali’nde atıklar geri kazandırılarak, milli ekonomiye katma değer sağlanıyor, zararlı çevresel etkiler ortadan kaldırıyor.

Daha temiz bir Gaziantep için enerji ve çevre çalışmalarına önem veren Büyükşehir Belediyesi kurduğu santralde hayvansal atıkları anaerobik ortamda çürüterek biyogaz elde ediyor ve altta kalan metanı alınmış ve çürümüş atığı gübre olarak kullanıma sunuyor. Uygulanan yöntemle enerji ve yüksek kaliteli gübre kazanılarak sera gazı emisyonunun azaltılması, toprak verimliliğinin arttırılması ve temiz su kaynaklarının korunması sağlanıyor.

2018 yılında çalışmaya başlayan Oğuzeli Biyogaz Enerji Santrali’nde bugüne 20 bin 225 MW elektrik üretimi yapıldı. Toplamda bin 133 ton karbon salınımı engellendi ve 50 bin ton katı atık bertarafı sağlandı.

Biyogaz üretimde modern ve verimli kaynak kullanımına önem veriliyor

Çevre Koruma, Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Daire Başkanlığı’nın özenli çalışmaları kapsamında biyogaz üretimiyle modern ve verimli kaynak kullanılması amaçlanıyor. Tarıma entegre edilerek hayvan haklarını gözeten ve çevre dostu bir hayvancılık modeli geliştiren tesis, çevresel etkileri olan atıkları geri kazandırarak katma değer sağlıyor. Yürütülen çalışma ile atığın zararlı çevresel etkilerini ortadan kaldırıyor.

Santralde günlük 300 tona yakın büyükbaş hayvan gübresi, tavuk gübresi ve tarımsal atıklar işlenerek yılda 7 GWh elektrik enerjisi üretilirken, çevre dostu katı organik gübre ve “Altın Gübre” olarak tabir edilen sıvı organik gübre üretiyor.

Santral çeşitli ödüllere layık görüldü

Katar merkezli Globalcarbonncouncil (GCC) standardına göre Karbon Sertifikası çalışmalarına başlayan merkez ulusal ve uluslararası platformlarda ödüllere layık görüldü.

Santral projesiyle Deutsche Messe projesinde ICCI 2015 Enerji Verimliliği Ödülü alırken, Biyogaz Projesi Sürdürülebilirlik Akademisinde 2017 Yılı Sürdürülebilirlik İş Ödülleri, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği tarafından 2018 Yılı Düşük Karbon Kahramanı Ödülü Biyogaz Projesi Uluslararası Kent Araştırmaları Komitesi tarafından 2018 Yılı İdeal Kent Ödülü ve Biyogaz Projesi- 2023 Yılı İlham Veren Kamu Yönetimi Proje Ödülünü aldı.