Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

PANCAR ÜRETİCİLERİNE MÜJDE

 Pancar üreticilerine yapılacak ödeme

 Pancar üreticilerine yapılacak ödeme hakkında bilgi verdi. Bakan Yumaklı, “Türkşeker aracılığıyla 728 milyon 74 bin lira avans ödemesini bugün pancar üreticilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Hayırlı ve bereketli olsun.” ifadelerini kullandı.

AVANS ÖDEMESİ NE DEMEK ?

Avans, belirli bir mal veya hizmetin bedelinin bir bölümünün peşin olarak alınması, talep edilmesi gibi durumları ifade eder. Mahsulün ödeneceği zamanından önce alınan ödemedir.

TÜRKİYE PANCAR ÜRETİMİNDE DÜNYADA 5.SIRADA

Tarım ve orman bakanlığının verilerine göre, Türkiye dünya pancar şekeri üretimindeki payı, 2020/2021 sezonu itibariyle % 9′ dur. Bu üretim ile Dünyada 5. sıradadır.

Ülkemizde 33 adet pancar şekeri fabrikası bulunmaktadır. Özelleştirme İdaresi Başkanlığına bağlı Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş’ne ait 25 fabrikadan 10’u 2018 yılında yapılan özelleştirme ihaleleri ile özel sektöre devredilmiştir. Böylelikle 33 şeker fabrikası; devlete ait 15, özel sektöre ait 12 ve pancar kooperatiflerine ait 6 olmak üzere faaliyet göstermektedir. Mevcut durumda kapasiteye göre kamunun sektör payı %37, kooperatif fabrikalarının payı %36, özel fabrikaların payı ise % 27 olmuştur.

BALIKESİR’DE ŞEKER PANCARINDA ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

Ülkemizin şeker pancarı üretiminde içanadolu bölgesinin payı oldukça fazla olmasına rağmen Balıkesir’de de ekim alanı oldukça geniş. Türkşeker verilerine göre, Balıkesir’de şeker pancarı üretimi yapan toplam 17 köy bulunmakta. Ekim alanı 5.532 dekardan yaklaşık 5.54 ton verim alınıyor.