Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, öğrencilere matematik felsefesini anlattı

KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ’NDE DÜZENLENEN KONFERANSTA KONUŞAN PROF. DR. İHSAN FAZLIOĞLU, İSLAM, FELSEFE İLE BİLİM TARİHİNDE MATEMATİK FELSEFESİNİN İLİŞKİSİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLER VERDİ.

KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ'NDE DÜZENLENEN KONFERANSTA

Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, İslam, felsefe ile bilim tarihinde matematik felsefesinin ilişkisi ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe ve Bilim Tarihi Topluluğu tarafından düzenlenen “Nesne ile Yargı Arasında: İslam Felsefe – Bilim Tarihinde ’Matematik Felsefesi’” konferansına Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu konuşmacı olarak katıldı. Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Salonu’nda gerçekleşen konferansa, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Atalan ve Prof. Dr. Ömer Küçük, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Konferansta konuşan Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, matematik felsefesini ele alarak, matematiğin ürettiği bilgiyi ve dayandığı yöntemi tanımladı.

Bilimlerin, gerçekliğin insana kendini sunuşu ile yetinmediğini söyleyen Prof.Dr. Fazlıoğlu, o gerçekliğin kendini neden öyle sunduğunu araştırdığını söyledi. İnsanın gerçeklik kürelerinin matematiksel, dini, ahlaki, fiziksel fark etmeden kendisine sunulanla yetinmediğini belirten Prof.Dr. Fazlıoğlu, daha fazlasını araştırarak pek çok bilim dalının böyle ortaya çıktığını ifade etti. Bunu bir benzetme ile açıklayan Prof. Dr. Fazlıoğlu, gerçeklik küresinin bilgisayar ekranıyla sunulmadığını, bilim felsefesinin ekrana verilen görüntü ile birlikte yazılımını da merak ettiğini kaydetti. Klasik geleneklerden güçlü mantık bilgisine sahip olan kültürlerin hakim olduğunu söyleyen Prof. Dr. Fazlıoğlu, Antik Roma’da Bizans’ta ve Osmanlı’da mantık bilgisinin egemen olduğunun altını çizdi.

Bir bilimsel teoriyi ve gerçekliği anlamlı kılmak için matematik nesnenin ihtiyaç duyulması onların ontolojik statüsünü belirlediğini söyleyen Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, matematik felsefesinin yaşam ile arasındaki bağlantıyı açıklayarak, “Üçgenleri nerede inşa ediyoruz, zihnimiz mi inşa ediyor? Bunları şimdi zihnimiz inşa ediyorsa fiziksel gerçekliği nasıl onlarla yakalıyoruz? Hadi yakaladık diyelim, bunun ne anlamı var? O zaman gerçeklik demek bizim zihnimizden biraz bağımlı değil mi matematik” dedi.

Matematik felsefesi ve yaşam arasındaki bağlantıyı daha da derinlemesine ele alan Prof. Dr. Fazlıoğlu, matematiğin insan zihninin ürünü olduğunu ve bu anlamda insanın gerçeklikle kurduğu ilişkiyi de şekillendirdiğini dile getirdi. Matematiğin evrensel bir dil olduğunu ve insanların bu dil aracılığıyla gerçekliği anlama çabasında bulunduğunu vurguladı.

Konuşmasının devamında Prof. Dr. Fazlıoğlu, İslam düşünce geleneğinde matematik felsefesinin önemine ve gelişimine değindi. İslam, dünyasında matematik ve felsefe geleneğinin nasıl birbirini etkilediğini ve bu etkileşimin bilim tarihinde nasıl bir yol açtığını açıkladı. İslam düşünce geleneğinde matematik felsefesinin, bilimsel ve felsefi düşünceyi derinlemesine etkileyen önemli bir bileşen olduğunu vurguladı.

Etkinlik, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Yılmaz’ın günün anısına Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu’na hediye takdimi ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Zehra Pattabanoğlu’nun plaket takdiminin ardından hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.