Kimi zaman ozanların dilinde kimi zaman askerdeki nişanlısını bekleyen gelininin nakışlarında görürüz biz sabrı. H.Z Âdem(a.s)beri var olagelen sabrı, insanlığın hamlığını pişiren bir ateş de diyebiliriz.
“Sözlükte “engellemek, hapsetmek; güçlü ve dirençli olmak” anlamlarındaki sabr kelimesinin ahlâk terimi olarak “üzüntü, başa gelen sıkıntı ve belâlar karşısında direnç gösterme; olumsuzlukları olumlu kılmak için gösterilen metanet” gibi mânalara geldiği, karşıtının ceza‘ (telâş, kaygı, yakınma) olduğu belirtilmektedir.”*
“Sabır, hayatın en zorlu dönemlerinde bile umudu kaybetmemeyi, zorluklar karşısında yılmamayı ifade eder. Sabır, bir hedefe ulaşmak için gereken zamanı ve çabayı göze alabilmektir. Sabır, hayatın tüm zorluklarına karşı direnç gösterebilmektir.
Sabır, aynı zamanda bir hedefe ulaşmak için gereken zamanı ve çabayı göze alabilmektir. Bir hedefe ulaşmak için gereken çabayı göstermek, sabrın en önemli göstergelerinden biridir. Sabırlı bir insan, hedefine ulaşmak için gereken zamanı ve çabayı göze alır. O, hedefine ulaşmak için gereken çabayı gösterir ve bu çabayı gösterirken de sabırlı olmayı bilir.
Sabır, aynı zamanda hayatın zorluklarına karşı direnç göstermeyi ifade eder. Hayat, her zaman kolay olmayabilir. Zorluklarla karşılaştığımızda, sabırlı olmak, bu zorlukları aşmamızı sağlar. Sabırlı bir insan, hayatın zorluklarına karşı direnç gösterir ve bu zorlukları aşmayı başarır.
sabır, hayatın en zorlu dönemlerinde bile umudu kaybetmemeyi, zorluklar karşısında yılmamayı, bir hedefe ulaşmak için gereken zamanı ve çabayı göze alabilmeyi ifade eder. Sabır, hayatın tüm zorluklarına karşı direnç gösterebilmektir. Sabırlı olmak, hayatın acımasızlıklarına karşı koyabilmek demektir. Sabırlı olmak, hayatın en zorlu dönemlerinde bile umudu kaybetmemeyi, zorluklar karşısında yılmamayı ifade eder.”
* https://islamansiklopedisi.org.tr/sabir
YORUMLAR