Türkiye’nin en büyük kooperatiflerinden biri olan Söke Tariş 131 Nolu Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi, 2024 pamuk üretim sezonuna önemli yeniliklerle girmeye hazırlanıyor. Kooperatif, iki büyük yatırımla hem üreticilere hem de kendi yapısına kazanç sağlayacak.
Söke Tariş 131 Nolu Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, Amerika’dan son sistem, pamuk kalitesini en iyi şekilde koruyan bir Sawgın tesisi kuracaklarını belirtti. Saatte 30 prese basabilen Amerikan malı Çorakya (Cherofee Magnum 270) marka Sawgin tesisi, şu an itibarıyla Sarıkemer tesislerinde kurulmaya başlandı. Türkiye’de bir benzeri olmayan bu tesisin, hasat başlamadan önce faaliyete geçmesi planlanıyor. Başkan İsmail Özer, “Bu tesis, pamuk kalitesini en iyi koruyan bir yapı olacak ve Söke pamuğunun markalaşması yolunda önemli bir adım atmış olacağız. Bu hem üreticiye hem de Söke’ye kazandıracak. Pamuk kalitesinin yüksek olması, iplik ve tekstil sektörüne de büyük kazanç sağlayacak” dedi.
“Kendi elektriğini üreten ilk kooperatif olacak”
Kooperatif, sezon başlamadan önce ikinci bir yatırım olarak güneş enerjisi (GES) sistemi kuracak. İsmail Özer, yaklaşık iki ay önce başvurusu yapılan projenin onaylandığını ve bir ay içinde merkez tesislerde 1 megavatlık güneş enerjisi üretimine başlanacağını belirtti. Ağustos ayından itibaren kendi enerjilerini üretmeye başlayacaklarını ifade eden İsmail Özer, “Merkez tesislerimizdeki çalışma biter bitmez, Sarıkemer ve Güllübahçe tesislerini de güneş enerjisi ile buluşturacağız. Enerji masrafını sıfıra indirerek, artıya geçmeyi ve enerjiden para kazanmayı planlıyoruz” dedi.
“Üretici kazanacak, Söke kazanacak”
Yapılan bu iki yatırımın çok önemli olduğunu vurgulayan Söke Tariş 131 Nolu Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi İsmail Özer, “Bu projeler, Söke Tariş’in kendi gücüyle yapılan yatırımlardır. Ortaklarımıza ve üreticilerimize bu yenilikleri duyurmak istedik. Söke Tariş’in işletme kapasitesini ciddi anlamda artırıyoruz. Üreticiyi mağdur etmemek, onların hakkını savunmak ve girdi maliyetlerini düşürmek için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz” dedi.
“Çağa ayak uyduracağız”
İsmail Özer, teknolojinin hızla geliştiğine dikkat çekerek, devreye alınacak son sistem Sawgın makinesi ve güneş enerjisi ile teknolojiye ayak uyduracaklarını belirtti. “Çiftçinin ve üreticinin menfaatleri doğrultusunda desteklerimizi sürdüreceğiz. Yeni sistem Sawgın makinesi ile Tariş markalı pamuklar aranır hale gelecek, bu da üreticiyi kazandıracak” ifadelerini kullandı.