Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tanısı konulamayan küçük Zeynep, kanseri robotik cerrahi ile yendi

PROF. DR. EMRE DİVARCI VE EKİBİ TARAFINDAN YAPILAN ROBOTİK CERRAHİ YÖNTEMİYLE KÖTÜ HUYLU TÜMÖRÜ TEMİZLENEN MİNİK ZEYNEP SAĞLIĞINA KAVUŞTU.

PROF. DR. EMRE DİVARCI

Çocukluk dönemi kanseri olarak bilinen ‘Nöroblastom’ hastalığına sahip 5 buçuk yaşındaki Zeynep Türkmen, İEÜ Medical Point Hastanesi’nde olduğu robotik cerrahi ameliyatı ile sağlığına kavuştu.

Adıyaman’da yaşayan 5 buçuk yaşındaki Zeynep Türkmen’in bel ve ayaklarında ağrı artınca ailesi de kızlarını birçok hastaneye götürdü. Tanısı konulamayan Zeynep Türkmen, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi’ne yönlendirildi. İEÜ Medical Point Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Emre Divarcı, Zeynep Türkmen’in çocukluk dönemi kanseri olarak bilinen ‘Nöroblastom’ hastalığına sahip olduğunu ve bu hastalığından robotik cerrahi ile kurtulabileceğini söyledi. Prof. Dr. Divarcı ve ekibi tarafından yapılan robotik cerrahi yöntemiyle kötü huylu tümörü temizlenen minik Zeynep sağlığına kavuştu.

Küçük deliklerden sıyrıldı

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Emre Divarcı, “Zeynep’in göğüs boşluğunda bir tümör vardı. Tümör aort dediğimiz, en büyük damara yakın riskli yerdeydi. Büyük çoğunlukla bu tip tümörler göğüs açılarak yapılan ameliyatlar ile temizlenir. Onkolojik cerrahiler riskleri olan yöntemlerdir. Hasta için çok ağrılı ve zorlu bir sürece neden olabilir. Bu yüzden biz robotik cerrahi yöntemini önerdik. Zeynep’in ailesi kabul edince ameliyatı gerçekleştirdik. Robotik cerrahi ile göğsünü hiç açmadan 8’er mm’lik küçük deliklerden çok hassas bir şekilde tümörü damarlarından sıyırarak çıkardık.” diye konuştu.

Rahatça yürüyebiliyor

Zeynep Türkmen’in babası İsmail Türkmen de kızının iyi durumda olduğunu ifade etti. Türkmen, “Zeynep’in bel ve ayaklarında ağrılar vardı. Birçok hastaneye gittik ancak farklı sebepler söylediler. Teşhis konulamadı. Emre hocamıza yönlendirildik. Emre hocamızın ve ekibinin yaptığı robotik cerrahi ameliyatı ile kızım sağlığına kavuştu. Kızım Zeynep şu an kendini daha iyi hissediyor. Dolaşabiliyor, yürüyebiliyor.” ifadelerini kullandı.

Ameliyatı cerrah yapıyor

Robotik cerrahi ameliyatının avantajlarından bahseden Prof. Dr. Divarcı, “Robotik cerrahi de en çok merak edilenlerden biri ameliyatı robot mu yapıyor diye soruyorlar. Hayır, robot yapmıyor cerrah yapıyor ve bizim cerrahın yaptığı hareketleri simüle ediyor. Robotik cerrahi hastada küçük delikler ile operasyon yapma imkanı sağlıyor. Bizim yaptığımız hareketleri robot simüle ediyor hatta bizim yaptığımız hareketlerden daha iyi yapıyor diyebilirim. Bizim ellerimizde titremeler olabilir. Ancak bu titremeler robota yansımıyor. Ayrıca, 3 boyutlu görüş imkanı sağladığı için de bizler için çok avantajlı.” dedi.

6 aylık bebeğe robotik cerrahi

İyileşme sürecinin açık ameliyata göre daha hızlı olduğunu da söyleyen Prof. Dr. Divarcı, şunları söyledi: “Bağırsak, karaciğer, dalak, ince bağırsak, mide ameliyatları gibi ameliyatlarda robotik cerrahi bize çok avantaj sağlar. Robotik cerrahide gittikçe yaş küçülüyor. 6 aylık bebeği robotik cerrahi ile ameliyat yapar duruma geldik. Robotik cerrahi ile yapılan bir ameliyatta iyileşme süreci çok daha hızlıdır. Örneğin, bir bağırsak ameliyatı yapacağız. Karnın çok büyük kesilmesi lazım. Tabi ki kesiklerin iyileşmesi için bir zaman gerekli ancak robotik cerrahi ile küçük delikler ile ameliyat yapıldığı için iyileşme süreci daha hızlı.” diye konuştu.