Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“TÜM ÇİFTÇİ KADINLARIMIZIN GÜNÜNÜ YÜREKTEN KUTLUYORUM”

CHP Balıkesir İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Pınar Yahşi, Dünya

CHP Balıkesir İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Pınar Yahşi, Dünya Çiftçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayarak kadın emeğinin toplum ve tarım açısından önemine dikkat çekti. Yahşi, mesajında, “Çiftçi kadınlarımız hem tarlada hem de hayatın her alanında büyük bir emek ve fedakârlık gösteriyor. Tüm çiftçi kadınlarımızın gününü yürekten kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Başkan Yahşi, mesajında, tarım sektörünün kadın ve erkeklerin neredeyse eşit sayıda istihdam edildiği tek sektör olduğunu belirterek, toplam 4 milyon 827 bin kişinin tarımda çalıştığını kaydetti. Ancak Türkiye’de kadın istihdamının son yıllarda gerilediğine işaret eden Yahşi, “Son 10 yılda tarım sektöründe 614 bin kişilik bir istihdam kaybı yaşandı. 2014’te tarımda 2 milyon 533 bin kadın çalışırken, 2023 sonunda bu sayı 1 milyon 919 bine düştü” dedi. Çiftçi ailelerde günde 16-17 saat tarlada ve bahçede çalışan emekçi kadınların yüzde 76’sının ücretsiz aile işçisi, yüzde 93’ünün ise kayıtdışı çalıştığını belirten Yahşi, Türkiye Ziraat Odaları Birliği verilerine göre kayıtlı toplam 933 bin 723 çiftçi bulunduğunu ve bunların yalnızca yüzde 17,82’sinin kadın çiftçilerden oluştuğunu hatırlattı.

“DÜNYA KADIN ÇİFTÇİLER GÜNÜ KUTLU”

Kadın çiftçilerin sosyal güvenceye erişiminde ciddi engeller bulunduğunu vurgulayan Yahşi, “Kadın çiftçilerimizin yüzde 88,2’si Tarım BAĞ-KUR primini ödeyemiyor. 2025 yılında indirimsiz prim 8.971,62 TL, düzenli ödeme ile indirimli prim ise 7.671,38 TL olacak. Bu miktar, kadınlarımızın primlerini ödeyebilmesi için yeterli değil” dedi. Ayrıca ÇKS’de kadınların payının yüzde 13, SGK’da ise yüzde 25 seviyesinde olduğuna dikkat çekerek, bunun kadın çiftçiler için yeterli olmadığını söyledi. Yahşi mesajında, kadın çiftçilerin tarımsal üretimin görünmeyen omurgası olduğunu vurguladı ve şunları ekledi: “Kadın çiftçilerin elleriyle ekilen her tohum, sadece ürün değil, umut da taşır. Kadınların üretimde daha fazla söz sahibi olması, desteklere erişimin kolaylaştırılması hepimizin sorumluluğudur. Eken, biçen, üreten ve toprağa hayat veren tüm kadınların sosyal güvenceye kavuştuğu, emeğinin hakkını aldığı günleri birlikte inşa edeceğiz. Dünya Kadın Çiftçiler Günü kutlu olsun.”