Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Vali Zorluoğlu, çitçi gibi biçerdöver kullandı, orakla pirinç hasadı yaptı

DİYARBAKIR’IN KARACADAĞ BÖLGESİNDE TAŞLI ARAZİLERDE YETİŞTİRİLEN TESCİLLİ KARACADAĞ PİRİNCİ HASADI BAŞLARKEN, VALİ MURAT ZORLUOĞLU KATILDIĞI HASATTA ÇİFTÇİ GİBİ BİÇERDÖVER KULLANIP, ARACIN GİRMEDİĞİ YERLERDE İSE ELİNE ORAK ALARAK ÇELTİK BİÇTİ.

DİYARBAKIR'IN KARACADAĞ BÖLGESİNDE TAŞLI

Diyarbakır’ın Karacadağ bölgesinde taşlı arazilerde yetiştirilen tescilli Karacadağ pirinci hasadı başlarken, Vali Murat Zorluoğlu katıldığı hasatta çiftçi gibi biçerdöver kullanıp, aracın girmediği yerlerde ise eline orak alarak çeltik biçti.

Diyarbakır’ın Çınar ilçesi Karacadağ bölgesinde taşlı arazilerde yetiştirilen tescilli Karacadağ pirinci hasadı başladı. Hasada katılan Vali Murat Zorluoğlu, taşlı tarlalarda biçerdöver kullanıp, çiftçilerle birlikte orakla çeltik biçti. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Çınar ilçesi Bayırkonak Mahallesinde yetiştirilen Karacadağ pirincinin hasadı nedeniyle etkinlik düzenlendi. Hasat etkinliğe katılan Vali Murat Zorluoğlu, orakla ve biçerdöverle çeltik hasadı yaptı. Çiftçinin bayramı niteliğinde olan hasadın bereketli ve hayırlı olmasını dileyen Vali Murat Zorluoğlu Diyarbakır’ın tarım şehri olduğunu kaydetti. Vali Zorluoğlu, “Diyarbakır’ın 2023 yılındaki tarımsal üretim değeri 16 milyar liranın üzerinde ve Türkiye’de 10’uncu büyük tarım şehri. Baraj projelerinin tamamlanmasıyla sulanabilir topraklarımız 3 kat artacaktır. Yani şu anda 1,5 milyon dönüm şeklinde sulanabilen toprağımız bu barajlar tamamlandığında, sulama sistemleri tamamlandığında 4,5 milyon dönüme çıkacak. Böylece şehrimizdeki tarımsal üretim de en az iki üç kat artacak, istihdam o şekilde genişleyecek. Diyarbakır Türkiye’nin çok daha ön sıralarına bu manada bir tarım şehri olarak yükselecek. Şehrin 9 ilçesinde bu yıl 10 bin 700 dekarlık alanda pirinç ekimi yapıldı. Rekolte beklentimiz yaklaşık 6 bin ton” dedi.

Çiftçi desteklemeleri sürüyor

Çeltik üretimi yapan çiftçileri desteklediklerini dile getiren Vali Zorluoğlu, “Bu yıl çiftçi kayıt sisteminde kayıtlı olan çiftçilerimize 365 lira destek veriyoruz. Mazot ve gübre desteği veriyoruz. Aynı zamanda sertifikalı tohum kullananlara da dekar başına yaklaşık 60 liralık desteğimiz oluyor. Önümüzdeki yıl bu rakamlar çok daha yükselecek. Önümüzdeki yıl bu manada 549 lira dekar başına tarımsal destek vereceğiz. Yine tohum anlamında da 122 liralık desteğimiz olacak” ifadelerini kullandı.

Çınar ilçesinde düzenlenen pirinç hasadı etkinliğine Çınar Kaymakamı Zikrullah Erdoğan, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve çiftçiler katıldı.