Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yitik Türk lalesi olarak kayıtlara geçmişti, Amasya’da sadece 10 gün çiçek açıyor

TÜRKİYE’YE ÖZGÜ BİR TÜR OLUP 1896 YILINDAN BU YANA DOĞADA KAYBOLDUĞU RAPOR EDİLEN ‘YİTİK LALE’ O YILLARDA GÖTÜRÜLDÜĞÜ AVRUPA’DAN 5 YIL ÖNCE SOĞANININ GETİRİLDİĞİ ANAVATANI AMASYA’NIN MERZİFON İLÇESİNDE ÇOĞALTILMAYA ÇALIŞILIYOR. 3 YILDIR SENEDE BİR DEFA SADECE 10 GÜN SÜREYLE AÇAN ÇİÇEĞİ MERAKLILARI TARAFINDAN İLGİYLE GÖZLEMLENİP FOTOĞRAFLANIYOR. FOTOĞRAFI ’TÜRKİYE BİTKİLERİ LİSTESİ KİTABI’NA KAPAK OALAN BU ÖZEL TÜR HALEN BİLİM İNSANLARI VE GEZGİNLER TARAFINDAN DOĞADA ARANIYOR.

TÜRKİYE’YE ÖZGÜ BİR TÜR

Türkiye’ye özgü bir tür olup 1896 yılından bu yana doğada kaybolduğu rapor edilen ‘yitik lale’ o yıllarda götürüldüğü Avrupa’dan 5 yıl önce soğanının getirildiği anavatanı Amasya’nın Merzifon ilçesinde çoğaltılmaya çalışılıyor. 3 yıldır senede bir defa sadece 10 gün süreyle çiçeği açan lale meraklıları tarafından ilgiyle gözlemlenip fotoğraflanıyor. Fotoğrafı ’Türkiye Bitkileri Listesi Kitabı’na kapak olan bu özel tür, halen bilim insanları ve gezginler tarafından doğada aranıyor.

Fotoğrafı ’Türkiye Bitkileri Listesi Kitabı’na kapak olmuştu

İlk kez 1892’de Alman bahçıvan Mühlendorff tarafından toplanarak Avrupa’ya gönderilip “tulipa sprengeri” adıyla bilim dünyasına tanıtıldıktan sonra en son 1896’da doğada görülen bitkinin Anadolu’da varlığının sona erdiği kayıtlara geçmişti. Avrupa’da az sayıdaki özel bahçede süs bitkisi olarak varlığını devam ettirebilen gizemli bitkinin çekilmiş fotoğrafı Türkiye Bitkileri Listesi kitabına kapak olmuştu.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin lalenin Türkiye’ye geri getirilmesi için 2016’da başlattığı “Yitik Lale Gurbetten Sılaya Dönüyor” adlı proje olumlu sonuçlar verdi. İngiltere’den önce İstanbul’daki Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ne, sonrasın da ana vatanı Amasya’ya getirilen yitik lale soğan ve tohumları TEMA Vakfı’nın Merzifon’daki bahçesine dikilmişti. Soğan 3 yıl önce 2 çiçek açtı. Geçen yıl açan çiçek sayısı 9’a ulaştı. Bu yıl yeniden açan çiçekler sadece 10 gün süreyle izlenebildikten sonra soluyor.

“Gelecekte daha fazla çiçeğimiz olacak”

TEMA Vakfı Merzifon Temsilcisi Kadir Acar, “Lalemiz senede 10 gün açıyor. Diğer lale türlerinden farklı olarak onlardan bir ay sonra çiçek açıyor” dedi. Bin kadar lale tohumunu alıp bahçeye ektiklerine değinen Acar, “Gelecekte daha fazla çiçeğimiz olacak. O çiçekleri Amasya, Merzifon, Suluova, Gümüşhacıköy doğasına yayacağız” diye konuştu.

Bu yıl açan lale çiçeklerini Merzifon Kaymakamı Ali Güldoğan ve Belediye Başkanı Alp Kargı da gözlemleyerek bilgi aldılar. Merzifon Çevre Platformu Başkanı Lale Comba Kilit ise, ana vatanında toprakla buluşan lalenin güzelliğiyle göz kamaştırdığını söyledi.