Edremit Zeytinyağı Festivali olarak da bilinen FestOlive, bu yıl üçüncü kez zeytinyağı tutkunlarını bir araya getiriyor. Avrupa Birliği (AB) tarafından coğrafi işaret tescilli Edremit Zeytinyağı’nı geniş kitlelere duyurmak amacıyla Edremit Ticaret Odası ev sahipliğinde düzenlenen festival, 9-11 Ekim tarihleri arasında Güre Sahil’de gerçekleştirilecek.
Edremit Zeytinyağı Tadım Festivali Hakkında Detaylar
Festival hakkında bilgi veren Edremit Ticaret Odası Başkanı Ahmet Çetin, 1000 yıllık zeytin ağacından sezonun ilk taze sıkım zeytinyağı heyecanını yaşayacaklarını belirtti. Çetin, “Bu sene zeytinde ‘var yılı’ nedeniyle 400 bin ton rekolte beklerken, Edremit de ortalama 70 bin ton zeytin ve 14 bin ton zeytinyağı üretimiyle sektöre ciddi bir katkı sunuyor” dedi.
Edremit’in Zeytinyağı Üretim Kapasitesi
Sahip olduğu 3 milyon adet zeytin ağacıyla Türkiye’nin en yoğun zeytin ağacı popülasyonuna sahip ilçelerinden biri olan Edremit’te, yılda ortalama 70 bin ton zeytin ve 14 bin ton zeytinyağı elde ediliyor. AB’den Coğrafi İşaret Tescilli Edremit Zeytinyağı ve Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini ürünleriyle uluslararası bir marka haline gelen ilçe, Kaz Dağları’ndan sofraya uzanan lezzeti FestOlive ile tanıtıyor.
FestOlive ile Guinness Rekoru Kırılacak
FestOlive, 12 bin kişinin tek bir seferde zeytinyağı tadarak Guinness Rekorlar Kitabı’nda yer bulan İspanya’nın rekorunu ekarte etmeyi hedefliyor. Başkan Çetin, “13 bin kişiye zeytinyağı tadımı yaptırarak Guinness Rekorlar Kitabı’na Edremit’in adını yazdırmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda sezonun ilk zeytinlerini 1000 yıllık anıt zeytin ağacından toplayarak hasat etkinliğimizi de gerçekleştireceğiz” açıklamasında bulundu.
Edremit Zeytinyağı’nın yüksek polifenol değerleri ve benzersiz meyvemsi aromasıyla dünyanın en kıymetli gastronomik değerlerinden biri olduğunu vurgulayan Çetin, “AB Coğrafi İşaret tescilimizle taçlandırdığımız bu mirası, FestOlive ile hem korumayı hem de geniş kitlelere doğru anlatmayı hedefliyoruz. Zeytinyağı ve zeytin üretimiyle 5 bin aileye geçim kaynağı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.
Edremit Ticaret Borsası’ndan FestOlive Açıklaması
Edremit Ticaret Borsası Başkanı Tarkan Denizer ise FestOlive ile ilgili şunları söyledi: “Amacımız sadece zeytinyağımızı tanıtmak değil; Edremit’in eşsiz doğasını, kültürünü ve misafirperverliğini tüm dünyaya hissettirmek. Tüm zeytinyağı sevdalılarını bu coşkuya ortak olmaya davet ediyoruz.”
100 Bin Ziyaretçi Hedefleniyor
Üç gün sürecek FestOlive kapsamında sadece teknik tadımlar ve üretim süreçleri değil, bölgenin zengin mutfak kültürü de sergilenecek. Şeflerin canlı performanslarıyla hazırlanacak geleneksel Ege zeytinyağlıları, tadım etkinlikleri ve panellerle festival adeta bir gastronomi şölenine dönüşecek.
Festivalde Neler Var?
- Edremit Ticaret Odası Laboratuvar Hizmetleri uzmanları eşliğinde duyusal analiz ile kaliteli zeytinyağı seçimi eğitimi
- Gurme turizmi, coğrafi işaretli ürünler ve bölge turizminin geleceği üzerine paneller
- Edremit’in saklı doğal ve tarihi rotalarını keşfetme fırsatı
- 3 gün boyunca sürecek konserler
- Taze sıkım zeytinyağı ve çeşit çeşit zeytin tadımları
Avrupa’dan misafirlerin katılımıyla uluslararası bir arenaya taşınan festivali geçen yıl 57 bin kişi ziyaret ederken, bu sene ziyaretçi sayısının 100 bine ulaşması bekleniyor.
