Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

57 Yıllık Koyunculuk Tecrübesi: Küçükbaş Hayvancılıkta Başarının Sırları

Balıkesir Manyas’ta 57 yıldır safkan koyun yetiştiren Emre Sömer, koyunculuk sektörüne girmek isteyenlere altın değerinde tavsiyeler verdi.

Balıkesir Manyas'ta 57 yıldır safkan koyun yetiştiren Emre Sömer, koyunculuk

Balıkesir’in Manyas ilçesinde 57 yıldır safkan Karacabey merinosu yetiştiren deneyimli besici Emre Sömer, küçükbaş hayvancılık sektörüne adım atmak isteyen girişimcilere kritik uyarılarda bulundu.

İkinci El Koyunla Olmaz: Sıfır Damızlıkla Başlayın

Koyunculuk yapmak isteyenlerin öncelikle kapsamlı bir araştırma yapması gerektiğini belirten Sömer, sektörde en kritik hatanın yanlış hayvan seçimiyle yapıldığını vurguladı. Başarının ilk şartının genç ve kaliteli hayvanla başlamak olduğunu ifade eden Sömer, şunları söyledi:

“Herkes bu işe girmek istiyor, heveslisi çok ve evet para kazandırıyor ama zorlukları da var. Yeni başlayacaklara tavsiyem, kesinlikle sıfır damızlıkla başlamalarıdır. Bu iş ikinci el koyunla olmaz. Sıfır damızlık kuzu, adeta sıfır araba gibidir. İşletmeye 5 aylık damızlık kuzularla başlarlarsa başarıyı yakalarlar.”

Koyunculukta Altın Kural

Sömer, koyunculukta bilinen altın kuralı da paylaştı: “Bir sene sen ona bakarsın, dokuz sene o sana bakar.” Aldıkları kuzular verime döndüğü andan itibaren para kazanmaya başlanacağını belirtti.

En İdeal Başlangıç: 50 Küçükbaş Hayvan

Sektöre sürdürülebilir bir kapasiteyle girilmesi gerektiğini dile getiren Sömer, piyasada 10+1 ya da 20+2 gibi küçük ölçeklerle başlayanların olduğunu ancak bir işletmenin verimli dönebilmesi için en ideal başlangıç noktasının 50 küçükbaş hayvan olduğunu belirtti.

Kapalı Hayvancılık Başarısızlık Getirir: Mera Şart

Küçükbaş hayvancılıkta maliyetleri düşürmenin ve hayvan sağlığını korumanın yolunun meradan geçtiğini ifade eden Emre Sömer, kapalı alan besiciliğine karşı uyarılarda bulundu.

“Bizim meralarımız yaz kış gayet iyi durumda ve çobanlarımız sürüleri belirli saatlerde dışarı çıkarıp akşam geri getiriyor. Bizde meradan yararlanma oranı yüzde 80 seviyesinde. Meramız güçlü olduğu için başarılıyız. Hayvanı tamamen içeride tutup sürekli yeme de para harcayabilirsiniz ancak kapalı bakılan hayvan doğası gereği başarılı olmaz; mera her zaman iyidir.”

Aşıları İhmal Etmeyin, Her Kuzunun Değerini Bilin

Koyunculuğun sürekli emek gerektiren bir iş olduğunu hatırlatan Sömer, sürü sağlığı için tüm aşıların zamanında ve eksiksiz yapılması gerektiğinin altını çizdi. Kendi işletmelerinde tüm aşılamaları düzenli olarak kendilerinin uyguladığını belirten tecrübeli besici:

Doğru bakım ve safkan ırk koruması sayesinde çiftliklerimizde yüzde 80 ikizlik oranını yakaladık. Bu yüzden sürüdeki tek bir kuzunun değeri bile işletme geleceği için çok büyük önem taşıyor.”

Dededen Kalma Çiftlikte Türkiye’ye Damızlık

Emre Sömer, dededen kalma çiftlikte yüksek kaliteli damızlık koç ve koyun üreterek Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyor. 57 yıllık tecrübesiyle oluşturduğu bu başarı formülü, yeni nesil koyunculuk girişimcileri için yol gösterici nitelikte.

Reklamı Geç