Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AB Müktesebatı gereği getirilen yasak Aydınlıları küstürdü

AYDIN (İHA) – BİR ZAMANLAR AYDIN’IN EN ÖNEMLİ YEREL BAYRAMLARI ARASINDA YER ALAN, İLİN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞU KUTLAMALARI ARTIK BİR ŞENLİK DEĞİL YERİNE GETİRİLMESİ GEREKEN ZORUNLU BİR VAZİFE GİBİ KUTLANMAYA BAŞLADI. ÖNCELERİ BİNLERCE KİŞİNİN KATILIMI İLE GERÇEKLEŞTİRİLEN 7 EYLÜL KUTLAMALARINDAKİ RENKLİ KUTLAMALAR, AB MÜKTESEBATI GEREĞİ YASAKLANINCA HALK KUTLAMALARDAN AYAĞINI KESTİ.

AYDIN (İHA) - BİR

Bir zamanlar Aydın’ın en önemli yerel bayramları arasında yer alan, ilin düşman işgalinden kurtuluşu kutlamaları artık bir şenlik değil yerine getirilmesi gereken zorunlu bir vazife gibi kutlanmaya başladı. Önceleri binlerce kişinin katılımı ile gerçekleştirilen 7 Eylül kutlamalarındaki renkli kutlamalar, AB Müktesebatı gereği yasaklanınca halk kutlamalardan ayağını kesti.

Türkiye’de Avrupa Birliği normları gereği alınan bazı kararlardan biri de yaklaşık 85 yıldır Aydın’ın en önemli günlerinden biri olan ilin düşman işgalinden kurtuluşunun kutlandığı 7 Eylül kutlamaları oldu. Aydın Valisi Mustafa Malay döneminde Aydın efelerinin kurusıkı mermilerle gerçekleştirdiği şehrin düşman işgalinden kurtuluşunu anımsatan kutlamalar yasaklandı. İşgalcilerin ve Yunanlıların Aydın’ı yakmasını andıran ve tulumbacıların şehri yangınlardan kurtarmak için verdiği mücadeleye ilişkin etkinlikler de yasaklandı. Getirilen bu yasaktan sonra Aydın Valisi Mustafa Malay’ın yerine gelen Hüseyin Avni Coş’un makamına çıkan Aydın efeleri yasağın kaldırılmasını talep etti. Yasak kalkmayınca kutlamaların tadı kaçtı, halk da kutlamalardan elini ayağını çekti.

Kurtuluş günleri, 17 yıl önce AB Müktesebatı gereği alınan kararla getirilen yasakların ardından sıradan bir tören haline geldi. Bugün gerçekleştirilen Aydın’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıldönümü de oldukça sönük geçti.

Aydın Büyükşehir Belediyesi koordinesinde Atatürk Kent Meydanı’nda gerçekleştirilen tören, protokol üyeleri ve çok az sayıdaki vatandaşın katılımıyla gerçekleşmesi ve 7 Eylül ruhunun kaybolması yürekleri burktu. Barutlu kutlamaların yasaklanmasıyla birlikte eski yıllarda Adnan Menderes Bulvarı boyunca düzenlenen etkinlikler, efelerin geçişleri, Yunanlıların temsili olarak Aydın’dan kovulması gibi kutlama programlarının olmaması 7 Eylül ruhunun kaybolmasına sebep oldu.