Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afetlere “sanatsal” farkındalık

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI SİNEMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN SPONSORLUĞUNDA, ANDA EĞİTİM ARAŞTIRMA YARDIMLAŞMA VE ARAMA KURTARMA DERNEĞİ TARAFINDAN DÜZENLENEN ULUSLARARASI AFET FİLM FESTİVALİ (UAFF), 21-26 MAYIS 2024 TARİHLERİ ARASINDA ANKARA’DA GERÇEKLEŞECEK.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün sponsorluğunda Anda Eğitim Araştırma Yardımlaşma ve Arama Kurtarma Derneği tarafından düzenlenen Uluslararası Afet Film Festivali (UAFF), 21-26 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da gerçekleşecek.

Savaş, afet gibi nedenlerle büyük yıkıma uğrayan coğrafyalarda insanı yardım faaliyetlerinin yanı sıra gönüllü çalışma esasıyla oluşturulan profesyonel ekiple kurduğu arama kurtarma birimi ile deprem, yangın, kaza ve sel olaylarında seferber olan ANDA, önemli bir sosyal sorumluluğu daha yerine getiriyor. Sinema aracılığıyla global afet bilincini artırmak amacıyla uluslararası boyutta bu yıl ilki gerçekleştirilecek Uluslararası Afet Film Festivali’nin (UAFF) hazırlıkları tamamlandı.

6 Şubat anısına ilk etkinlik

ANDA Genel Başkanı Okan Tosun, konuya ilişkin açıklamasında insan kaynaklı ya da doğal afetlere ve etkilerine odaklanan bir festival olacağını belirterek, “Festivalimiz, Türkiye’deki 6 Şubat depreminin anısına düzenlenecek olan ilk etkinlik olacaktır” dedi.

Tosun, ana hedeflerinin afetlere karşı daha hazırlıklı bir toplum inşa etmek olduğunu belirterek, “Ulusal ve uluslararası düzeyde afetler konusunda halkın farkındalığını artırmak ve sinema alanında daha fazla afet filmi üretimini teşvik etmek istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Festival boyunca afet konularını ele alan uzun metrajlı filmler, kısa filmler, belgeseller ve animasyonlar gösterileceğine dikkati çeken Okan Tosun, şunları söyledi:

“Festivalimiz boyunca sanat tarihinden mimariye, kentleşmeden bürokrasiye ve uluslararası ilişkilere kadar çeşitli alanlardan uzmanların katılımıyla paneller, afetler, sempozyumlar ve sinema üzerine söyleşiler düzenlenecek. Bu etkinliklerle katılımcılara afetlerin sosyal ve kültürel boyutları ile sinemadaki yerini derinlemesine bir bakış açısı sunmayı amaçlıyoruz. Afetlerin etkilerine dikkat çekeceğimiz festivalimizin sosyal farkındalık oluşturma ve afetlere hazırlıklı olma konusunda önemli bir adım olacağına inanıyoruz.”

Dünyanın dört bir yanından film yapımcıları gelecek

Okan Tosun, festivalde dünyanın dört bir yanından film yapımcıları ve sinema profesyonellerinin afetler konusundaki farkındalıklarını sinema aracılığıyla artırmak için bir araya geleceğini belirterek, “Bu yolla doğal ve insan kaynaklı afetlerin yıkıcı etkilerini ortaya koyarak, toplumda farkındalık oluşturmak ve dayanıklılığı artırmayı amaçlıyoruz” dedi.

Sinema ve sanatı birleştirerek toplumu eğitmek, bilinçlendirmek ve afetlere karşı daha hazırlıklı bir toplum inşa etmenin önemine vurgu yapan Okan Tosun, “Festival, sadece sinemaseverler için değil, aynı zamanda acil durum müdahale ekiplerinden akademisyenlere kadar geniş bir kitleyi hedef alarak kapsayıcı bir platform oluşturmaktadır” diye konuştu.

130’dan fazla ülkeden 3 bin film

Okan Tosun, festivalin küresel bir kitleye ulaşmayı başardığını, 130’dan fazla ülkeden 3 bine yakın film başvurusu alındığını belirterek, “Bu, festivalin kapsayıcılığını ve uluslararası düzeyde ne kadar çekici olduğunu göstermektedir. Final seçkisine layık görülen her bir film, afetlerin farklı boyutlarını ele alacak ve katılımcılara zengin bir içerik sunacaktır” dedi.

Yarışmada Uluslararası Kurmaca Uzun Metraj Film kategorisinde afet ya da afetin etkilerini konu alan uzun metrajlı filmler yarışacak. Uluslararası Kurmaca Kısa Metraj Film kategorisinde 40 dakikanın altındaki kısa metrajlı kurmaca filmler afet hikayelerini etkileyici şekilde festivale taşıyacak. Uluslararası Belgesel Film kategorisinde gerçek afetleri ya da gerçek afetlerin etkilerini konu alan belgesel filmler yarışacak. Uluslararası Animasyon Film kategorisinde görsellerle afet ya da afetin etkilerini bu kategoride etkileyici şekilde festivaldeki yerini alacak.

Festivalde 6 Şubat’ta yaşanan deprem ve sonuçlarını ele alan yapımlara özel 6 Şubat Kuneşko Deprem Özel Ödülü verilmesi de planlanıyor. Uluslararası Afet Film Festivali’nde toplamda 20 ödül dağıtılacak. Katılımcılar toplamda 12 bin dolar değerinde ödül kazanma şansına sahip olacaklar.

Sonuçlar 16 Mayıs’ta açıklanacak

UAFF ana jürisi, Sinefilozofi Kurucusu Serdar Öztürk’ün başkanlığında belgesel yapımcısı Coşkun Aral dahil olmak üzere toplam 20 deneyimli sinema profesyonelinden oluşuyor. Jüri ekibi, her kategoride en iyi yapımları belirlemek için titiz bir değerlendirme süreci yürütüyor. Ayrıca 30 kişilik bir ön jüri ekibi, başvuruları ilk olarak değerlendirmeye alarak ana jüriye sunulacak adayları belirledi. Ana jüri, 16 Mayıs tarihinde ödül alacak filmleri değerlendirecek ve son kararı verecek.

Festivalde 21 Mayıs 2024 Salı Saat 19.00’da CSO Ziraat Bankası Ana Salon’da gerçekleşecek resmi açılış töreni, sanatseverleri ve film yapımcılarını bir araya getirecek. Törende afetlerde aktif olarak insani yardımlara ve arama kurtarma çalışmalarına katkıda bulunan kişi ve kuruluşlara onur ödülü verilmesi planlanıyor. Ayrıca açılış töreninde ‘7 Mumun Işığında’ adlı belgeselin izlenmesinin ardından Antakya Medeniyetler Korosu konser verecek. 26 Mayıs 2024 Pazar saat 19.00’da Resim Heykel Müzesi Türk Ocağı Salonu’nda gerçekleşecek olan kapanış töreninde ödül kazanan filmler açıklanacak, ödüller takdim edilecek ve festivalin önemli anları vurgulanacak.