Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BAKLAVANIN EN GÜÇLÜ RAKİBİ: ‘BALIKESİR KAYMAKLISI’

Bu haberin fotoğrafı yok

Balıkesir’in geçmişten günümüze gelen lezzetleri, yöresel ürünlerle harmanlanıyor. “Türkiye’yi Doyuran İl” ünvanına sahip olan Balıkesir’deki lezzetler Coğrafi İşaret kazanarak tanınırlıklarını da arttırıyor. Her yöresinde ayrı bir kültür ve geleneği taşıyan Balıkesir’in kendine özgü özellik taşıyan ürünlerinin; geleceğe aktarılması, tanınırlığının artırılması ve yöre halkına kazanç sağlaması amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından Coğrafi İşaret başvuruları tüm hızıyla devam ediyor. Kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesinin korunmasının sağlanması açısından büyük önem arz eden Coğrafi İşaret ile tesciller sürüyor.

“YÖRESEL ÜRÜNLERİN MARKA DEĞERİ ARTIYOR”

Ege ve Marmara Denizi’ne kıyısı bulunan Balıkesir’de yöresel lezzetler de kendini gösteriyor. Balıkesir kuzusuyla hazırlanan güveç yemeklerinin yanı sıra tatlıları ile ön plana çıkan şehirde coğrafi işaret sayesinde yöresel ürünlerin marka değeri artıyor. Balıkesir mutfağının temel kaynağını “düğünlerde ve bayramlarda geçmişten günümüze yapılagelen yemekler” oluşturur. Bunun yanında eskiden beri sofralarda tüketilen yemekler ve günlük yemek alışkanlıklarından doğmuş yiyecekler de bulunur. Balıkesir verimli topraklara sahip olduğu için çok çeşitli ürünler yetiştirilir. Her türlü sebze ve ot bulunur. İlin coğrafyasında tarıma elverişli toprakların büyük bir kısmında tahıl ekimi yapılır. Geri kalan kısımlarda ise baklagiller ve sanayi bitkileri yetiştirilir. Körfez Bölgesi’nde zeytin üretiminin gelişmiş olması yemeklerde zeytinyağı kullanımının yaygın olmasını ve zeytin kültürünün gelişmesini sağlamıştır. Balıkesir yöresinde iç kesimlerde yemeklerde zeytinyağının yanında çiçek yağı ve tereyağı da kullanılır. Yörede hayvancılığın çok gelişmiş olması hayvansal ürünlerin ve süt ürünlerinin tüm sofralarda yerini almasına zemin hazırlar. Köy kültürünün zenginliği ve çeşitliliği yemek kültürünü de olumlu etkilemiştir. Bir köy düğününde en az yedi çeşit yapılır. Bu çeşitler genel olarak şunlardır: Düğün çorbası, üç kardeşler: keşkek-nohut yemeği-pilav, patlıcan yemeği, patates yemeği, yaprak sarması. Tatlı: höşmerim, zerde, kaymaklı veya helva. Şehir düğünlerinin vazgeçilmezi ise “tirit” olarak bilinir. Sadece bayramlarda ve özel günlerde yapılan yemekler de vardır. Güveç, Tirit, Balıkesir Kaymaklısı, karanfilli ekmek gibi yemekler bayramların vazgeçilmezlerindendir.

10 KAT YUFKADAN OLUŞUYOR

Şehrin en sevilen lezzetlerinden olan Balıkesir Kaymaklısı; buğday unu, yumurta, buğday nişastası, ayçiçek yağı ve kaymağı ayrılmış manda sütüyle hazırlanan ince kuru yufkaların tereyağı veya margarinde kızartılması, orta kısmına manda kaymağı konulması ve soğuk şerbet ile tatlandırılması suretiyle üretilen ve 10 kat yufkadan oluşan tatlıdır. Balıkesir Kaymaklısının en önemli bileşeni olan manda kaymağı, yağ içeriğinin yüksek olması nedeniyle tatlının yumuşak tekstürünü ve aromasını oluşturur.

MUTFAK KÜLTÜRÜNDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

Balıkesir Kaymaklısının geçmişi eskiye dayanır. Coğrafi sınırın mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Özellikle yufkaların pişirilmesi bakımından coğrafi sınıra özgü nitelik taşır ve ustalık becerisi gerektirir. Balıkesir Kaymaklısı genellikle tatlı ustaları tarafından özenle hazırlanır. Üretim aşamasında pek çok detaya dikkat edilir. Balıkesir Kaymaklısı üretiminde tüm ürünlerin tarife sadık kalınarak kullanılması önemlidir.  Balıkesir Kaymaklısı yapılırken Buğday unu, süt, yumurta, buğday nişastası ve ayçiçek yağı bir kapta karıştırılır. Homojen ve yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulup 1 saat dinlendirilir. Dinlendirilen hamur 10 parçaya bölünür, 30 – 35 cm çapında ve 5 mm kalınlığında yufkalar açılıp sac üzerinde önlü arkalı pişirilir. Hazırlanan kuru yufkalar, Balıkesir Kaymaklısı’nın üretiminde kullanılır. Şeker ve su derin bir kaba alınarak tatlının şerbeti hazırlanır. Bu tatlının en önemli özelliği ise manda kaymağı kullanılmasıdır.

HER YUFKA ÖZENLE DİZİLİR

Balıkesir Kaymaklısı hazırlarken yufkaların özenle dizilmesi ve tüm malzemelerin sırasıyla konulması çok önemlidir. 42 cm çapındaki yuvarlak bir tepside tereyağı veya margarin eritilir. 5 adet kuru yufka, ayrı ayrı olacak şekilde su ile ıslatılıp tepsiye yerleştirilir ve elektrikli ocakta 10 dakika pişirilir. Alt kısmı kızarınca ateşten indirilir. Oda sıcaklığında 10 – 15 dakika soğumaya bırakılır. Kızaran kısım, Balıkesir Kaymaklısının üst kısmını oluşturmak üzere kullanılır. Diğer 5 yufka da, aynı şekilde su ile ıslatılıp tepside kızartılır ve 10 – 15 dakika soğumaya bırakılır. Soğuyan yufkaların kızarmış kısmı, tatlının tabanını oluşturur. Kızartılmayan kısmına manda kaymağı eşit bir şekilde yayılır ve üzerine, önceden kızartılan yufkaların kızartılmamış kısmı kaymağa temas edecek ve kızarmış kısmı da yukarıda kalacak şekilde yerleştirilir. Üzerine soğuk şerbet dökülüp en az 1 saat şerbetini çekmesi beklenir. Balıkesir Kaymaklısı’nın servisi, kare şeklinde dilimlenerek yapılır. HASAN AKAR