Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Balıkesir Üniversitesi’nde Gazze İçin Çözüm Arayışı

YÖK koordinasyonundaki Bilim Kafe etkinlikleri kapsamında Balıkesir Üniversitesi, Gazze’de eğitimini sürdüren öğrencilerin sorunlarını ve çözüm önerilerini akademisyenlerle birlikte masaya yatırdı.

YÖK koordinasyonundaki Bilim Kafe etkinlikleri kapsamında Balıkesir Üniversitesi, Gazze'de eğitimini

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) koordinasyonunda yürütülen Bilim Kafe etkinlikleri çerçevesinde Balıkesir Üniversitesi, Gazze için çözüm arayışı temasıyla anlamlı bir buluşmaya ev sahipliği yaptı.

Gazze’deki Eğitim Krizi Akademik Gündeme Taşındı

Balıkesir Üniversitesi Gazze temalı programı, BAÜN İlahiyat Fakültesi Hasan Basri Çantay Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinlik, Balıkesir Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü Bilim İletişimi Ofisi, BAÜN Milli İrade Topluluğu ve Millî Türk Talebe Birliği işbirliğiyle hayata geçirildi.

Programa; BAÜN Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Satıl, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkan, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katılım sağladı. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan organizasyon, katılımcıların büyük ilgisini çekti.

“Güçlü Olmak Yüksek Bilinç ve Üretimle Mümkündür”

Programın açılış konuşmasını yapan BAÜN Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Gazze başta olmak üzere dünyanın farklı coğrafyalarında yaşanan insanlık dramlarının yalnızca birer istatistikten ibaret görülmemesi gerektiğini vurguladı.

Savaş hukuku ve insan hakları temel ilkelerinin yeniden hatırlanmasının şart olduğunu belirten Prof. Dr. Oğurlu, güçlü ve bağımsız bir ülkenin ancak bilgi, emek, üretim ve yüksek bilinçle inşa edilebileceğini söyledi.

Türkiye’nin ilaç, çip ve ileri teknoloji gibi stratejik alanlarda kendi üretim gücünü artırmasının önemine dikkat çeken Rektör Oğurlu, her bireyin kendi alanında sorumluluk üstlenmesi gerektiğini belirterek, “Kimse vatansever rolü oynamamalı, vatansever olmalı; kimse akademisyen rolü oynamamalı, akademisyen olmalı; kimse öğrenciymiş gibi davranmamalı, gerçekten öğrenci olmalı.” dedi.

Uluslararası Katılımlı Panelde Gazze’nin Sorunları Tartışıldı

BAÜN İlahiyat Fakültesi Öğrencisi İsmail Baltaoğlu’nun moderatörlüğünü üstlendiği etkinlik, zengin içeriğiyle dikkat çekti. Aman Filistin Yardım Vakfı Yönetim Direktörü M. Omar Siam ile Gazze’deki bir tıp fakültesinde eğitim gören 5. sınıf öğrencisi ve gönüllü doktor Saif, programa video mesaj yoluyla katılarak bölgedeki güncel durumu ve yaşanan zorlukları aktardı.

Programın konuk konuşmacısı olan insan hakları savunucusu, doktor ve aktivist Prof. Dr. Haşmet Yazıcı ise Gazze’de eğitim sorunlarının sadece belirli bir coğrafyanın meselesi olmadığını, akademinin tüm disiplinlerini yakından ilgilendirdiğini dile getirdi.

Üniversiteler Somut Çözümler İçin Hareket Geçmeli

Konuşmasında, Gazze’deki durumun yalnızca durum tespiti aşamasında kalmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Haşmet Yazıcı, üniversite gençliğinin ve akademisyenlerin “Ben ne yapabilirim?” sorusuna somut yanıtlar araması gerektiğini kaydetti.

Disiplinler Arası Proje Önerileri

Savaş nedeniyle uzuvlarını kaybeden çocukların rehabilitasyonu, ortez ve protez uygulamaları ile psikolojik destek süreçleri gibi konularda disiplinler arası projelerin hayata geçirilebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Yazıcı; eğitim, sağlık, hukuk, sosyal bilimler ve dijital iletişim gibi alanlarda kapsamlı araştırmalar yürütülmesinin elzem olduğunu belirtti.

Öğrencilerin sorgulayan, araştıran ve üreten bireyler olması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Yazıcı, çevrim içi psikolojik destek çalışmaları, kongreler ve çalıştaylarla Gazze’deki ailelere ve çocuklara anlamlı katkılar sunulabileceğini sözlerine ekledi.

Etkinlik, soru-cevap bölümünün ardından Milli İrade Topluluğu Akademik Danışmanı Prof. Dr. Özkan Işık’ın, Prof. Dr. Haşmet Yazıcı’ya plaket takdim etmesiyle sona erdi.