Havaların ısınmasıyla birlikte bir yandan plaja gitme isteği bir yandan da uzun zamandır yapılamayan piknikler gündeme geldi. Hem keyifli zaman geçirmek hem de doğayle iç içe olmak için mesire alanları tercih ediliyor. Balıkesir’in neredeyse her ilçesinde yer alan mesire alanları yılın her mevsiminde ziyaretçilerini ağırlıyor.
52 TÜR AĞAÇ BULUNUYOR
Değirmen Boğazı Piknik Alanı: Balıkesir- Bursa karayolunun 10. kilometresi üzerinde bulunur. Toplam alanı 250 hektar olarak bilinen Değirmen Boğazı, Balıkesirlilerin en çok tercih ettikleri piknik alanlarından biridir. Sahada; girişte satış stantları, kafeterya, büfe, çocuk oyun alanları basketbol sahası ve otopark bulunur. Piknik alanı çam, servi, söğüt, gibi 52 tür ağacı bünyesinde bulunmaktadır.
Necati Sezgin Piknik Alanı:Balıkesir- Edremit karayolunun 40. kilometresinde bulunur. Sahada büfe lokanta, yağmur barınağı, çeşme, piknik üniteleri gibi ziyaretçilere hizmet verebilecek tesisler yer alır. Bu mesire alanı yaklaşık 45 km. hektar büyüklüğünde kızıl çam ağaçlarının bulunduğu sahada sakin ve huzurlu piknik yapma imkanı bulunur.
Susurluk Çaylak Şelalesi: Susurluk ilçesine yaklaşık 5 km mesafede bulunan Çaylak Şelalesi, yemyeşil bir vadi içerisinde, ağaçların arasında kalan, küçük bir şelaleye sahip hem ziyaret amaçlı, hem kamp atmak için hem de piknik yapmaya uygun keyif veren yerlerden biridir. Yazın sıcaklarından kaçıp serinleyebileceğiniz ve doğada keyifli bir vakit geçirebileceğiniz şelale ve çevresi fotoğraf severler için de güzel manzaralara sahip. Şelaleye özel araçla ulaşım oldukça kolaydır.
Çamlık: Şehir kenarında şehre hakim bir tepedir. Çam ağaçları altında dinlenmek ve piknik yapmak mümkündür. Özellikle gece görünümü için akşam saatlerinde de gidilebilir.
Atatürk Parkı: Şehrin merkezinde, çam ve çitlenbik ağaçları ile kaplı parkta çocuk bahçeleri ve iki büyük havuz bulunur. Geniş bir alana yayılan bu parkta Kuvâ-yi Milliye etkinlikleri de yapılır. Atatürk Anıtı da park sahası içinde olup, 6 Eylül 1963’de tamamlanması ile bilinir. Bol miktarda ağaçları ve güzelliği ile şehrin kalbi konumundadır.
Alibey(Cunda) Adası: Ayvalık’ı açık denize karşı kapayan bu adaya bir köprü ile karayolundan geçmek mümkündür. Yazları Ayvalık’tan Alibey Adası’na her saat motor seferleri de yapılır. Adanın yüksek kesimlerinden boğazların, adaların, iç içe girmiş koylarının güzellikleri seyre değer. Neo – klasik hayranları sessizlik ve doğa ile birlikte olmak isteyenler için en uygun yerdir. Ada merkezinde sıralanmış balıkçı lokantalarında, meşhur Papalina, deniz mahsulleri, mezeleri ve zeytinyağlı ot yemekleri ile akşam yemeklerinin zevki hiç bir yerde bulunmaz.
Şeytan Sofrası Ve Öteki Tepeler: Şeytan Sofrası harikulade bir tepe olarak bilinir. Bölge her yıl yerli ve yabancı turistleri ağırlar. Deniz, koylar ve çamlıklar tepeye çıkıldığında eşsiz bir manzara sunar. Şeytan Sofrası, yuvarlak bir sofra gibidir. Ayrıca sarp kayaların üzerindedir. Gün batımını seyretmek için Şeytan Sofrasına gitmek isteyenler Cumhuriyet alanından dolmuşlarla veya Çamlıktan sonra Sarımsak yoluna devam edildiğinde bir kilometre sonra sağa işaret levhasını görüp döndüklerinde dar asfalt yolu takip edilerek ulaşabilirler.
DOĞA İÇİNDE BENZERSİZ ALANLAR
Tavşan Kulakları Tepesi: Şeytan Sofrası’nın yanı başındaki tepedir. Tepeye çıkıldığında, tavşan kulağı biçiminde, 3 insan boyu yüksekliğinde iki kaya ile karşılaşmak mümkündür. Dipleri toprakta değil, yatay plakamsı bir kayanın üzerinde durur. Manzarası ise harikadır.
Yunus Emre Parkı: Edremit girişindedir.Çay bahçeleri,havuzu ve çiçekleri ile güzel bir dinlenme yeridir. Aileler genellikle çocuklarıyla birlikte bu parkta keyifli vakit geçirebilirler.
Akçay: Özellikle deniz turizmi açısından büyük önem taşıyan Akçay’da, bir çok otel,motel,tatil köyü ve kamplar mevcuttur.Bunun yanı sıra eğlence yerleri,yeme-içme tesisleri bulunmaktadır. Her yıl Ağustos ayı içerisinde çeşitli festivaller düzenlenir. Tatlı Sular Akçay’ın en büyük özelliği içme suyunun çok bol oluşudur.Bunun bir kanıtı da denizden fışkıran artezyen sularıdır.Akçay iskelesinin sağ ve sol taraflarında etrafı taşlarla çevrili tatlı su artezyenlerini görebilirsiniz.
Altınoluk: İzmir-Çanakkale yolu üzerinde bulunan Altınoluk Edremit’e 25 kilometre Akçay’a 17 km. uzaklıkta olup önemli turizm beldelerinden biridir.Doğusundaki 215 metrelik bir tepenin üzerinde bulunan antik Antandros kentini çıkarma çalışmaları devam etmektedir.Altınoluk Amfi tiyatroda çeşitli kültür ve sanat festivalleri düzenlenir. Altınoluk’ta dağ kısmında çay bahçeleri,sahil kesiminde de konaklama,yeme-içme ve eğlence yerleri yer almaktadır.Günlük tekne turları düzenlenir.
Şahinderesi Kanyonu:Altınoluk sınırları içinde bulunan kanyon oksijen yoğunluğu açısından dünyada Alplerden sonra yüzde 55 ile ikinci sıradadır. Kazdağları’nın Altınoluk bölgesi eteğinde bulunmaktadır. Altınoluk’u tepeden görür.Temiz kaynak suları olan bol ağaçlı bir piknik yeridir.Ayrıca bir konaklama tesisi ve restoranı bulunur.
Subaşı: Altınoluk’un 2.5 km. batısında Doyran Köyüne çıkan yolun 500 m sağında şehir içme kullanma suyunun sağlandığı kaynağın başıdır. Asırlık çınar ve ceviz ağaçlarının gölgelediği Subaşı’nda çağlayan suyunun serinliğinde oturabileceğiniz kır gazinoları vardır.
Mıhlı Çayı: Balıkesir- Çanakkale il sınırındadır. Altınoluk-Küçükkuyu istikametinde Altınoluk’tan 5 km. ileridedir. Mıhlı Çayı’ndan iç kısımlara doğru gidildiğinde Baş değirmen Mevkii gelir.Baş Değirmen Köprüsü Roma mimarisi ile yapılmış olup, eski zamanlarda Truva’ya giden tek ulaşım yoludur.Bugün ise yöredeki zeytinliklere ve trekking yapanlara yol vermektedir. Bu mevkide ayrıca küçük göletler ve şelaleler bulunur.
TERMAL TURİZMİN KALBİ
Güre: Akçay’dan 4 km. ilerisinde, Çanakkale yolu üzerindedir. Kazdağı eteklerinde bulunan belde , özellikle sıcak suları ile ünlü termal turizm yöresidir. Çeşitli hastalıklara şifa olan 64 derecedeki kaplıca suyu, tesisleri ile yıl boyunca yerli ve yabancı turistlere açıktır. Belde merkezinde bulunan mini amfi tiyatroda çeşitli kültür ve sanat etkinlikleri yapılmakta, ayrıca Ağustos ayı içerisinde, Güre Sarıkız etkinlikleri, Güre Belediyesi tarafından organize edilmektedir. Pınarbaşı piknik yeri, Milli Park’ın rekreasyon alanlarından olup,otoparkı mevcuttur. Piknik için ideal bir mekandır.
Güre Gelinçamı Piknik Yeri:Güre Köyü’ne 3 km. mesafede halka açık bir piknik yeri Güre’den itibaren yeni açılan yol ile ulaşılabilir. Her yıl bölgede Sarıkız etkinlikleri de yapılmaktadır.
Zeytinli Çay Bahçesi: Zeytinli Çayı’nın kenarında bulunan bu piknik ve mesire yeri, Zeytinli merkezden 500 metre ileridedir.
Sutüven Çağlayanı: Zeytinli-Beyoba üzerinden ulaşılan çağlayan görülmeye değer yerlerdendir. Kızılkeçili Çayı üzerindedir.
Hasan Boğuldu: Kızılkeçili Çayı üzerinde bulunan Sutüven Çağlayanının biraz ilerisinde doğal kayanın havuz haline dönüştüğü güzel bir piknik yeridir.Masa ve oturacak yerler vardır.
Kızılkeçili-Çağlayan: Kızılkeçili Çayı Sarıkız yaylasından çıkarak, derin ve geniş bir vadide ilerleyerek Kızılkeçili Köyü’nün yanından geçer. Kızılkeçili Akçay’a 2 km. uzaklıktadır.Çağlayan piknik yeri köyün hemen yanı başındadır.Çay kenarı piknik için son derece elverişli olup,ulu ağaçların gölgelediği şirin bir köşedir.Akçay-Kızılkeçili arası yürüyüş yapmak isteyenler için son derece uygundur. Köyün merkezinde ayrıca şirin bir çay bahçesi mevcuttur.Sutüven Şelalesine bu köy üzerinden de ulaşmak mümkündür.
Kavlaklar: Güre’den Altınoluk istikametine giderken sağa dönüldüğünde Kavlaklar Köyü’ne yönelmiş olursunuz.Burada hizmet veren Ali Baba’ nın yerinde muhteşem bir manzara eşliğinden piknik yapabilir veya buradaki servisten yararlanabilirsiniz.Ali Baba’ nın yerinin diğer adı “Körfezin Balkonu”dur. Güre’ nin sahil kısmında Orman Bakanlığı’nın kampı bulunmaktadır. Kamp için son derece idealdir, konaklama ve yeme-içme tesisleri vardır.
Suçıktı Mesire Yeri: Kaynağın geçmişteki yeri tarihi bilinmemekle birlikte, akış yönüne bıraktığı kireç çözeltilerinin kalınlık ve şekillerine göre en az 10 asırlık geçmişi olabileceği tahmin edilmektedir. Bu mesire yerindeki çınar ağaçlarının yaşları da bu tahmini doğrulamaktadır. Yurdumuzda herkesin gezip göreceği ender güzellikte yerlerin başında gelmektedir. Burada bir kafeterya ve alabalık lokantası mevcuttur.
Çınarlıhan: Havran’a 18 km uzaklıkta, Havran- Yenice yolu üzerinde bir mesire yeridir. Tamamen çamlık olan bu yere ismini veren asırlık çınarları, soğuk ve bol suları ünlüdür. Ayrıca Kumluca Mevkii’ndeki şelaleler görülmeye değer. Serpil ÇAKIRÇAVUŞ