Türkiye’nin pırasa üretim merkezi olarak bilinen Bandırma‘da, kırsal mahallelerde pırasa hasadı hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. Dedeoba, Yeniyenice ve Emre kırsal mahallelerinde çiftçiler, ocak ayında toprakla buluşturdukları pırasa tohumlarının filizlenmesinin ardından tarlalarda yoğun mesai harcıyor.
Bandırma Kırsalında Pırasa Sezonu Hareketli
Bandırma ilçesine bağlı Dedeoba, Yeniyenice ve Emre kırsal mahallelerinde pırasa üretimi yapan çiftçiler, tarlalarda sezon çalışmalarına devam ediyor. Ocak ayında toprağa ekilen pırasa tohumları filizlendi; gelişen fideler, üretim sürecinin bir sonraki aşaması için topraktan çıkarılarak yeniden dikilecek alanlara taşınıyor.
Ocak Ayında Dikilen Tohumlar Filizlendi
Bölgedeki üreticiler, ocak ayında toprakla buluşturulan pırasa tohumlarının filizlenmesinin ardından harekete geçti. Sökülen fideler, yeniden dikilecek tarlalara nakledilerek üretim sürecinin devam etmesi sağlanıyor. Yeniden dikimin ardından ürünlerin gelişim süreci başlayacak.
Dedeoba’da Çiftçiler Tarlada
Dedeoba kırsalında üreticiler, filizlenen pırasaların sökülmesi, demetler halinde hazırlanması ve yeniden dikilecek alanlara taşınması çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bölgede pırasa hasadı için geri sayım başlamış durumda.
Üreticilerin Açıklamaları
Dedeoba kırsalında pırasa üretimi yapan Fecriye Cıbır, üretim çalışmalarının sürdüğünü belirterek, “Ocak ayında tohumları toprakla buluşturduk. Şimdi filizlenen pırasaları söküp yeniden dikim için hazırlıyoruz. Hasada daha zaman var.” dedi.
Üretici Nacide Sevinç ise yeniden dikim çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Şu anda pırasaların yeniden dikim çalışmalarını yapıyoruz. Bundan sonra gelişim süreci devam edecek.” diye konuştu.
Hasat Dönemi Önümüzdeki Aylarda Başlayacak
Pırasa üretiminde hasat dönemi, yetiştirilen çeşide ve bölgenin iklim şartlarına göre değişiklik gösteriyor. Bandırma ve çevresindeki üretim alanlarında henüz hasat dönemi başlamazken, çiftçiler ürünlerin gelişim sürecini tamamlaması için tarla çalışmalarını sürdürüyor.
Dedeoba, Yeniyenice ve Emre kırsal mahallelerinde üretilen pırasaların önümüzdeki aylarda gelişim sürecini tamamlamasının ardından hasat edilmesi bekleniyor. Bölge, Türkiye’nin pırasa ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayacak ürün için hazırlıklarını sürdürüyor.
