Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kafkaslardan Anadolu’ya uzanan hikayenin rölyefi ilgi odağı oldu

DÜZCE BELEDİYESİ TARAFINDAN UZUNMUSTAFA MAHALLESİ SABİHA ULUSOY KÜTÜPHANESİ BAHÇESİNDE İNŞA EDİLEN KAFKAS ANITI DÜZENLENEN TÖRENLE AÇILDI. TÖRENE KAFKASYA’DAN ÇOK SAYIDA KONUK KATILIRKEN ORTAK SÖYLEM ANADOLU TOPRAKLARININ GÖÇLERLE YURT EDİNİLDİĞİ VE GEÇMİŞTE YAŞANAN ACILARIN TOPLUMSAL HAFIZADA KALICI OLMASI İÇİN DAHA ÇOK SANAT ESERİ İCRA EDİLMESİ GEREKTİĞİ OLDU.

DÜZCE BELEDİYESİ TARAFINDAN UZUNMUSTAFA

Düzce Belediyesi tarafından Uzunmustafa Mahallesi Sabiha Ulusoy Kütüphanesi bahçesinde inşa edilen Kafkas Anıtı düzenlenen törenle açıldı. Törene Kafkasya’dan çok sayıda konuk katılırken ortak söylem Anadolu topraklarının göçlerle yurt edinildiği ve geçmişte yaşanan acıların toplumsal hafızada kalıcı olması için daha çok sanat eseri icra edilmesi gerektiği oldu.

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ve Kafkas halkları STK temsilcilerinin ortak girişimi ile Uzunmustafa Mahallesi Sabiha Ulusoy Kütüphanesi bahçesinde inşa edilen Kafkas Anıtı rölyefi tamamlanarak düzenlenen törenle görücüye çıktı.

Törende ilk olarak konuşan Düzce Adige Kültür Derneği Başkanı Ayşe Sezgin, Kafkas Anıtı rölyefinde yer alan figürlerin temsili hakkında bilgiler verirken İlhan Kıymet de Kafkas’larda yaşanan sürgün ve Anadolu’nun ana yurt edinilmesi konusunda konuşarak anıtta emeği geçenlere teşekkür etti.

“Farklı çiçeklerin aynı toprakta yetiştiği Düzce”

Törende davetlilere hitap eden Vali Selçuk Aslan Düzce’deki sosyolojik çeşitlilikten söz ederek; “Aslında Düzce farklı kültürlerin bir arada yaşadığı dünyaya örnek bir şehir. Farklı çiçeklerin aynı toprakta yaşamasının zenginleşerek çoğalmasının bir modeli. Dinamik, hoşgörülü olmasının arkasındaki sosyolojik unsurun bu olduğuna inanıyorum. Toplumsal hafızalarda acılar ve kahramanlıklar vardır. Bunlar anlamlı şekilde sanata dökülmezse unutulmaya mahkumdur. Bu eser geçmişin geleceğe aktarılması konusunda önemli rol üstlenecek. Kafkas Sürgününün 160. yılında bu anıt ile hafızalarımızda diri kalmasına vesile olsun. Emek verenlere, başkanımıza ve bu fikri oluşturan herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir de Anadolu’da yaşayan tüm halkların göçler ile bulundukları yere geldiğini belirtti ve şunları söyledi: “Bu şehre hemen hepimiz göç ile geldik. Hepimizin buluştuğu yer gözyaşlarımızdır. Birbirimizin gözyaşını silerek Düzce’yi vatan kılan insanlarız. Faruk başkanımın dediği gibi; çok farklı kültürlerin bir arada yaşaması açısından örnek bir kent. Gençler sayesinde birbirimize artık akraba olduk. Millet kimliğini oluşturan aslında budur. Kültürel zenginliğimizi çocuklarımıza aktarmak ve millet olma mayasını da beslemek bizim işimiz. Bu eserde emeği olanlara tek tek teşekkür ediyorum.”

“Gençlerimiz bu eserlere bakacak ve geçmişi unutmayacak”

Kafkas Anıtı inşasının süreci hakkında bilgiler veren Başkan Faruk Özlü, Düzce’nin birçok etnik kökenin bir arada barış içinde yaşadığını belirterek “Bu anıtın yapımında katkısı olan çok değerli kardeşim Nejat bey burada. Beraber çalıştık toplantılar yaptık. Bu fikir Çerkes ve Abhaz büyükleri arasında kabul gördü. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nden Güngör hocamız bu anıtın tasarımını yaptı ve yapımını üstlendi ekibi ile birlikte. Ben son derece mutluyum. 3 yıl önce düşündüğümüz bir fikir hayata geçti. Sürgün konusu büyük bir dramdır. Maalesef biz mesela böyle acıların romanlarını yazamadık, filmlerini yapamadık. Tarihimiz çok zengin, bunlardan bir eser çıkaramadık. Ben buradan seslenmek istiyorum edebiyatçı dostlarımıza bu acıların romanlarını yazalım, filmlerini yapalım, gelecek nesillere aktaralım. Bunu neden yaptığımızı söyleyeyim; Anadolu bizim ana vatanımız Kafkaslarda güvenlik yoksa Balkanlarda sorun varsa biz burada yaşayamayız. Gençlerimizin bu anıtlara bakıp geçmişi hatırlaması ve aidiyet duygumuzun kopmaması için bu lazım. Sürgünün yıl dönümüne denk gelen bu açılış vesilesi ile anma programları ve seminerlerinizi burada yapmanızı dilerim, ben de gelirim. Kalıcı bir eser kazandırmış olalım inşallah. Düzce’de hiçbir etnik çatışma yaşanmamıştır. Bu açıdan Türkiye’ye örnek bir şehirde yaşıyoruz.”

Kafkas Anıtı inşasında imkan ve olanakları seferber ederek eserin Düzce’ye ve Kafkas halklarına kazandırılmasını sağlayan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’ye plaket takdim ederek teşekkür etti.

Törene Vali Selçuk Aslan, Milletvekilleri Ayşe Keşir, Talih Özcan, Başkan Faruk Özlü, KAFFED Başkanı İlhan Uluçay, Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Levent Belin, Düzce Abhaz Kültür Derneği Başkanı İlhan Kıymet ve Düzce Adige Kültür Derneği Başkanı Ayşe Sezgin ile çok sayıda davetli katıldı.