Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Karkamış Antik Kenti’ne “Göbeklitepe modeli” koruyucu çatı

GAZİANTEP’TEKİ KARKAMIŞ ANTİK KENTİ İÇERSİNDE YER ALAN ARKEOPARK GEÇ HİTİT SARAY ALANI KORUYUCU ÇATISI, YAPILAN AÇILIŞ TÖRENİ HİZMETE ALINDI

GAZİANTEP'TEKİ KARKAMIŞ ANTİK KENTİ

Gaziantep’teki Karkamış Antik Kenti’nde yer alan Arkeopark Geç Hitit Sarayı alanına yapılan koruyucu çatı düzenlenen törenle hizmete alındı. Açılış töreninde konuşan Dünya Etnospor Konfederasyonu Genel Başkanı Bilal Erdoğan, “Yapılan çalışmalar Gaziantep’in ve Karkamış’ın turistik cazibesi için önemli” dedi.

Türkiye-Suriye sınır hattında Anadolu ve Mezopotamya bölgesinde yüzyıllarca hüküm süren Hititlerin bölgedeki en önemli yönetim merkezi olan Karkamış Antik Kenti’ndeki kazı çalışmaları İtalya’nın Bolonya Üniversitesinden Prof. Dr. Nicolo Marchetti başkanlığında ve İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hasan Peker’in başkan yardımcılığında Türk-İtalyan işbirli ile devam ediyor. Kazı çalışmalarına Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, SANKO Holding, İtalya Dışişleri Bakanlığı’nın destek verdiği Karkamış Antik Kenti içerisindeki Arkeopark Geç Hitit Sarayı alanında koruyucu çatının yapımı tamamlandı. Alana zarar vermeyecek bir mimari ile hayata geçirilen bin 500 metrekarelik çatı, 7. yüzyıla doğru uzayan ve 7. yüzyılı da kapsayan bir dizi saray yapısının kalıntılarını, onun altında Hitit imparatorluk dönemine ait katıntıların bulunduğu alanı koruyor. Yeni Asur imparatorunun sarayını ve o dönemdeki imparatorluğa ait olan Suriye’yi yöneten Karkamış krallarının idari işlerini yönettiği bürolar ve büroların kalıntıları da çatı sayesinde korunuyor.

Törenin açılış konuşmasını yapan kazı başkanı Prof. Dr. Nicolo Marchetti, geçmişten bugüne yapılan kazı çalışmaları ve yapımı tamamlanarak hizmete açılan koruyucu çatı hakkında bilgi verdi.

“Yapılan çalışmalar Gaziantep’in ve Karkamış’ın turistik cazibesi için önemli”

Açılış törenine katılan Dünya Etnospor Konfederasyonu Genel Başkanı Bilal Erdoğan ise yaptığı konuşmada, hizmete açılan koruyucu çatının önemine vurgu yaparak, “Buradaki hemen sınırın yanı başındaki bu ciddi tarihi zenginlik, bu tabii ki daha yani bu dağın görünen kısmı, daha bunun devamında olacak olan kazılar. Belki uzun yıllar devam edecek. Burada o zamanki uygarlığın önemli merkezlerinden bir tanesi var. Şu anda gördüğümüzün çok daha büyüğü olacak elbette Karkamış. Ve gerçekten son dönemde Türkiye’de açığa çıkarılan bu tarihi zenginliklerden sadece bir tanesi aynı zamanda. Onun için hem Gaziantep’in hem Karkamış’ın turistik cazibesini artırması çok önemli. Ama burada İstanbul Üniversitesi’yle, Gaziantep Üniversitesi’yle Bologna Üniversitesi’nin birlikte çalışması çok kıymetli. Çünkü Türkiye medeniyetin beşigi olan bir coğrafya üzerinde kurulu. Onun için bütün emeği geçenlere, bugüne kadar işte nice Gaziantep valileri, nice komutanlar, komutanların da az çekmediğini biliyoruz. Ama sonunda herkesin sabrıyla, herkesin iyi niyetiyle buralara gelindi” dedi.

“Muhteşem bir çatı yapıldı, artık daha iyi koruyacağız buraları”

Törende konuşan Gaziantep Valisi Kemal Çeber ise, “Şu anda binlerce yıldır insan yaşamının hiç kesilmediği toprakların üzerindeyiz. İşte o binlerce yıl boyunca damlaya damlaya süzülen kültürü, tarihi, sanatı konuşuyoruz. İkisine de yabancılık çekmedik. İkisi de bu topraklarda. Onun için çok şanslıyız. Onun için bu konuları konuşurken benim söylemekten keyif aldığım korunma ve kullanma dengesi içerisinde inşallah hem koruyacağız hem de insanlığın hizmetine buraları sunacağız. Onun için biz de her şeyimizle destek oluyoruz. Çünkü çok güzel bir iş yapıldı. Yani özellikleri anlatıldı. Muhteşem bir çatı yapıldı. Artık daha iyi koruyacağız buraları. Ve inşallah daha rahat gezeceğiz. Buradaki faaliyetler daha da hızlanarak devam edecek” şeklinde konuştu.

“Karkamış’ın önünde muhteşem bir gelecek var”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin emek verenlere teşekkür ederek, “Biz buraya Fatih Sultan Mehmet Han’ın İstanbul’a baktığı gibi bakıyoruz. Almanya’nın, İngiltere’nin müzelerinden Anadolu’nun Karkamış’ın eserlerini götürdüğünüzde orada müzecilik kalmayacak. Biz buraya baktığımızda Evliya Çelebi’nin gözüyle bakıyoruz. Karkamış bizim dünümüz. Gılgamış Destanı’nın yazıldığı yer. Her medeniyet Fırat elinde tutmuş. Karkamış stratejidir. Bereketli topraklardır. Kültürün başkenti olma noktasındayız. Bu bir ekip işi. Bu ekip işinde Karkamış hep arkamızda durdu. Karkamış’ın önünde muhteşem bir gelecek var. Elimizde muhteşem eserler var” diye konuştu.

Konuşmaların ardından kesilen kurdele ile koruyucu çatının açılışını yapan protokol üyeleri, daha sonra kazı alanını gezerek incelemelerde bulundu. Törene Dünya Etnospor Konfederasyonu Genel Başkanı Bilal Erdoğan, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Grup Başkanvekili ve Gaziantep Milletvekili Abdülhamit Gül, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, kent protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı.