Araştırmacı-yazar Müslüm Çağlar “Altay’lardan Palandöken’e Bar’ın İzinde” kitabı raflardaki yerini aldı.
Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) yayınları arasında çıkan, ismini ERVAK Başkanı Erdal Güzel’in koyduğu, kapak tasarımını Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ndan Orhan Ardahanlı’nın yaptığı “Altay’lardan Palandöken’e Bar’ın İzinde” kitabının tanıtımı Halk Oyunları ve Halk Türküleri Derneği’nde yapıldı.
Sunumunu bir öğretmen ve halk oyuncu titizliğinde, kendine özgü hareketleriyle yapan Müslüm Çağlar, kitabın hazırlanışından yayınına kadar geçen süreçte yardım ve desteklerini gördüğü kişi ve kurumlara, özellikle de Halk Oyunları ve Türküleri Derneği’nin arşivinden yararlanma imkanı sağlayan Başkan Selahattin Öğdüm’e teşekkür etti.
Araştırmasını Erzurum’un yanı sıra Kars, Ağrı, Ardahan ve Bayburt illerini kapsayacak şekilde yaptığını belirten Müslüm Çağlar, velilere de çok önemli bir uyarı yaparak, “Zihnimizi makineye döndürmek istemiyorsak; kültür, spor, sanat, edebiyat ve musiki ile uğraşmalı, çocuklarımızı bu alana yönlendirmeliyiz. Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi” nde Halk Edebiyatı, Halk Müziği, Halk Tiyatrosu, Halk Oyunları, Halk Gelenek ve İnançları, Halk El Sanatları gibi külkür alanlarının yok olması insanlık için büyük bir kayıp olacağının belirtildiğini ve bu yönde önlemler alınması gerektiğini hatırlatarak, “Benim amacın bir mirasın korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması” diye konuştu.
Altay’lardan Palandöken’e Bar’ın İzinde” isimli kitabında Erzurum, Kars, Ağrı, Ardahan ve Baybut illerinde oynanan halkoyunlarının, özellikle de barların izini sürmeye çalıştığını anlatan Çağlar, şöyle devam etti, “Zihnimizi makineye döndürmek istemiyorsak, kültür, spor, sanat, edebiyat ve musiki ile uğraşmalı, çocuklarımızı da bu alanlara yönlendirmeliyiz. Ahlaki tekamüle ulaştıramadığımız gençliğin milli hassasiyeti zayıf kalır. Halkoyunları çocukların, öğrencilerin dostluk, arkadaşlık, sorumluluk, sanat, sevgi, kendini tanıma gibi duygularını geliştirir. Halkoyunları gençlerimizin beden, zihin ve ruh sağlığının dengeli bir biçimde gelişmesini sağlar.”
Kitabın yayımlanmasına katkı sağlayan ERVAK Başkanı Erdal Güzel de yaptığı konuşmada, Ata yurttan Anadolu’ya gelirken kültürel kodlarımızda bulunan ve varlığımızı borçlu olduğumuz tüm manevi değerlerimizi de birlikte getirdiğimizi ifade ederek, “Örf ve adetlerimiz, alışkanlıklarımız, hatıralarımız, musikimiz, edebiyatımız ve oyunlarımızla birlikte ebedi vatanımız Anadolu’ya kültürel zenginlikler kattık. Erzurum’da Dadaş, Sivas’ta Yiğido, Elazığ’da Gakkoş, Ankara’da Seymen, Ege’de Efe olduk. İşte bu kültürel birikimlerimizden zengin örneklerin verildiği bu eser, gelecek nesillere iletilecek çok önemli bir miras olarak yerini almıştır.” şeklinde konuştu.