Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Samsun’da düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali, dördüncü günde de sanat ve kültürle dolu bir programla geçti.
Saathane Meydanı’nda gerçekleşen “3 Hisar” konseri ve “Dursun Ali Aydın’ın Şiir Dinletisi” Samsunlular tarafından büyük ilgi gördü. Samsun Müzesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen “Türk Besteciler ve Şarkıları’’ konseri ve Bafra Musiki Cemiyeti tarafından icra edilen ‘’Sanat Müziği Dinletisi’’ dinleyicilerine müzik ziyafeti yaşattı. “Kızılırmak Yedi Renk Konseri’’ Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde, “Cemal Safi Anısına” konseri ise Samsun Atatürk Kültür Merkezi Zehra Yıldız Sahnesi’nde dinleyiciyle buluştu. Samsun Atatürk Kültür Merkezi Aydın Gün Sahnesi’nde Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen ‘’Gidion’un Düğümü’’ sanatseverlerle buluştu.
Samsun Müzesi; uluslararası platformlarda büyük başarı elde eden Refik Anadol’un “Makine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları” sergisine, Samsun Müzesi’nde ayrıca ‘’Besmele-i Şerif Hat Sergisi’’, ‘’Karakalem Sergisi’’, “1919 Samsun’’ sergileri ziyaretçileriyle buluşuyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde Filistin davasına vurgu yapan karikatürleriyle dikkat çeken Naci El-Ali’nin, özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri haline gelen “Hanzala” sergisine. ‘’Azerbaycan’dan Kareler ve Festivaller’’ ve ‘’Kentler ve Güzellikler Fotoğraf Sergisi-4 Düzce-Giresun-Ordu-Samsun-Trabzon’’ sergilerine ev sahipliği yapıyor. Samsun Kent Müzesi’nde ise ‘’Türk İslam Tarihine Yön Veren Mektuplar’’ sergisi ziyaretçilerini ağırlıyor.
Samsun Çok Amaçlı Salon’da dijital sanatın yenilikçi yönlerini ve çeşitliliğini vurgulayan “Eskizden Piksele “Anatolia Edition’’ dijital sanat sergisi farklı disiplinlerden eserleri bir araya getirerek, sanatın geniş kapsamını ve çeşitliliğini sanatseverlere sunuyor. Samsun Atatürk Kültür Merkezi Galeri’sinde “Anadolu ve Zümrüd’ü Anka (Deri Rölyef Sergisi)’’, Tütün İskelesi’nde ‘’Sanatın En Kırılgan Hali’’, Panaroma Samsun Dijital Gösterim Merkezi’nde ‘’Samsun’dan Cumhuriyet’e Yüzde Yüz’’, İlk Adım Belediyesi Türk İslam Sanatları Merkezi’nde “Geleneksel Sanatlar Işığında Samsun (Tezhip, Hat, Minyatür, Ebru)’’ sergileri ziyaretçileriyle buluşuyor.
Ayrıca, festivale özel olarak üretilen, festival rotasındaki şehirlerin ikonik yapıları ve Türkiye’nin tarih ve kültür zenginliğinin vurgulandığı, “Atatürk Kültür Yolunda” adlı eser, yapay zekâ algoritması kullanılarak Cumhuriyet Meydanı’nda ziyaretçilerle buluşuyor. Eserde, festival rotasındaki 16 şehrin ikonik mimari yapıları, Türkiye’nin tarih ve kültür zenginliğinin önemli birer sembolü olarak sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Atatürk’ün bu şehirlerde ziyaret ettiği önemli yapılar, yapay zekâ destekli dijital sanatla yeniden hayat buluyor.
Doğupark’ta kurulan “Çocuk Köyü” gün boyunca birbirinden renkli aktivitelere, atölye çalışmalarına, sahne gösterilerine, tiyatrolara ev sahipliği yaptı. Birçok etkinliğin yer aldığı Doğupark “Çocuk Köyü”nde Samsun Müzesi Arkeopark Alanı’nda gerçekleşen Çocuklara Arkeolojiyi Sevdirmek etkinliğinin yanı sıra Teleskoplar ile Gökyüzünün Keşfi, Planetaryum: Uzayın Keşfi, Çocuklar için Bilim Atölyeleri, Gökyüzü Gözlem Sergisi, Gökyüzü Gözlem Bilgi Yarışması da çocuklarla buluştu. Doğupark Çocuk Köyü’nde sahnelenen “Bremen Mızıkacıları” çocuk tiyatrosu ile de çocuklar eğlenceli saatler geçirdi. Gazi İl Halk Kütüphanesi Çocuk Bölümü’nde ise Müzikli Kitap Okuma ve İmza Günü Yazar Taha Baydar’ın katılımıyla gerçekleşti.
Samsun Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleşen atölye çalışmaları da meraklıların yoğun ilgisiyle gerçekleşti. Samsun Atatürk Kültür Merkezi Galeri’de “Aslıhan Turna ile Açık Alevde Cam Şekillendirme’’, Tütün İskelesi’nde “Bir İlmek de Sen At (Kilim Dokuma Atölyesi)’’ ve “Yaşayan Mirasın Ustaları Geleneksel El Sanatları Atölyeleri ve Yaşayan Mirasın Ustaları Geleneksel El Sanatları Çocuk Atölye Etkinlikleri”, Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Kültür Sanat Merkezi’nde “Mozaiklerle Atatürk” atölye çalışmaları gerçekleşti.
Ayrıca Gazi Müzesi, Cerrahi El Aletleri ve Sağlık Müzesi ile Panorama Samsun Dijital Gösterim Merkezi müzeleri festival katılımcıları tarafından ziyaret edildi.