Ayvalık‘ta bu yıl 9‘uncusu düzenlenen Teferiç Şenlikleri, Anneler Günü‘ne denk gelen final gününde yürek burkan bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Boşnak nüfusunun yoğun olduğu Küçükköy Mahallesi‘nde düzenlenen etkinlikte, Srebrenitsa Anneleri Bosna Savaşı sırasında yaşanan insanlık dramını Ayvalıklılarla paylaştı.
Srebrenitsa Anneleri’nden Tarihi Cami Avlusunda Anlamlı Buluşma
Ayvalık Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Teferiç Şenlikleri’nin son gününde, Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subašić ve beraberindeki heyet, Küçükköy’ün tarihi cami avlusunda vatandaşlarla bir araya geldi. Etkinliğe Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, eşi Canan Ergin ve çok sayıda vatandaş katılarak annelerin yaşadığı derin hüzne ortak oldu.
“Acılar Asla Unutulmamalı”
Söyleşide söz alan Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subašić, 1995 yılında Srebrenitsa’da yaşanan katliamı, kaybettikleri yakınlarını ve yıllardır sürdürdükleri hukuk mücadelesini duygusal bir dille aktardı. Yaşanan trajedinin unutulmamasının benzer olayların tekrarını önlemek adına hayati önem taşıdığını vurgulayan Subašić, şunları söyledi:
“Katliam sorumlularının cezalandırılması için dünya genelinde yürüttüğümüz çalışmalar devam ediyor. Türkiye her zaman Bosna halkına kol kanat germiştir. Savaş sonrası öksüz kalan çocukların eğitimi için verdiğimiz mücadele de sürmektedir.”
Başkan Ergin’den Barış Mesajı
Etkinliğin sonunda Srebrenitsa Anneleri‘ne çiçek takdim eden Belediye Başkanı Mesut Ergin, böylesine anlamlı bir buluşmaya ev sahipliği yapmanın onurunu yaşadıklarını ifade etti. Başkan Ergin, şunları kaydetti:
“Evlatlarını savaşın acımasızlığında kaybeden annelerimizden, tarihin en hüzünlü sayfalarını dinledik. Bu gerçek hikayelerin bir daha dünyanın hiçbir yerinde asla yaşanmamasını diliyoruz.”
Ayvalık’ta Duygusal Anneler Günü Etkinliği
Teferiç Şenlikleri kapsamında düzenlenen programa, Bosna’dan gelen annelere destek olmak için çok sayıda Ayvalıklı katıldı. Programın finalinde yazar Ayşe Hafızoviç, Srebrenitsa katliamına ışık tutan “İnsanlığın Yanında” adlı kitabını katılımcılar için imzalayarak günün anlamını pekiştirdi.
Ayvalık Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 9. Teferiç Şenlikleri, Anneler Günü’nde Bosna’daki büyük acıların tanıklarını ağırlayarak tarihi bir mirasa ev sahipliği yapmış oldu.
