Srebrenitsa Anneleri, Bosna Savaşı’nda yaşanan insanlık dramının unutulmaması için yıllardır verdikleri mücadeleyi sürdürüyor. Bu kapsamda Ayvalık’ta önemli bir buluşma gerçekleşti.
Srebrenitsa Anneleri Derneği’nden Ayvalık Ziyareti
Ayvalık ilçesinde düzenlenen Teferiç Şenlikleri kapsamında anlamlı bir buluşmaya sahne olan ziyarette, Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic ve beraberindeki heyet, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin tarafından ağırlandı.
Bosna Savaşı’nın en acı hatıralarından birini taşıyan Subasic, Srebrenitsa’da toplu mezarlıklar ve bir müzenin bulunduğunu belirterek, kimlikleri tespit edilen kurbanların kemiklerinin burada defnedildiğini söyledi.
Uluslararası Hukuk Mücadelesi
Uluslararası mahkemelerde verilen hukuk mücadelesine dikkat çeken Subasic, annelerin yıllarca savaş suçları davalarında tanıklık yaptığını dile getirdi. Srebrenitsa’da yaşananların uluslararası mahkemelerce “soykırım” olarak kabul edildiğini vurgulayan Subasic, şunları söyledi:
“Çocuklarımız sadece Müslüman oldukları için katledildi. Bu gerçeği bütün dünyaya kabul ettirmek için mücadele ettik ve bunu başardık.”
Mücadelemizi Sürdürüyoruz
Ziyaret sırasında Başkan Mesut Ergin’in yakasına rozet takan Subasic, kendi yakalarında taşıdıkları rozetin Srebrenitsa’daki mezarlığın simgesi olduğunu belirterek, bu sembolü ömür boyu taşımaya devam edeceklerini ifade etti.
Yaklaşık 28 yıldır dernek başkanlığı yaptığını kaydeden Subasic, savaşta ailelerini kaybeden çocuklara sahip çıktıklarını ve binlerce öksüz çocuğun hayata kazandırılması için çalıştıklarını anlattı.
Bosna’da yaşanan trajedinin unutulmaması gerektiğini vurgulayan Subasic, şöyle konuştu:
“İnsanların gelip burada yaşananları görmesini istiyoruz. Dünyanın bir daha böyle acılar yaşamaması için mücadelemizi sürdürüyoruz.”
Ayvalık Belediye Başkanı’ndan Duyarlılık
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ise Srebrenitsa Katliamı‘nın insanlık tarihinin en büyük acılarından biri olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Yaklaşık 8 bin 372 Boşnak vatandaşın katledildiği bu soykırım hiçbir zaman hafızalardan silinmeyecek. Bizler de her platformda bu insanlık suçunun unutulmaması için mücadele ediyoruz.”
Bu anlamlı ziyaret, Srebrenitsa soykırımı kurbanlarının anısını yaşatmak ve insanlık suçlarının bir daha tekrarlanmaması için verilen mücadelenin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.
