Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TİKA, el yazması eserlerin korunmasını destekliyor

TÜRK İŞBİRLİĞİ VE KOORDİNASYON AJANSI (TİKA), TÜRKİYE YAZMA ESERLER KURUMU VE DEVLET ARŞİVLERİ BAŞKANLIĞI İŞ BİRLİĞİNDE PAKİSTAN’IN İSLAMABAD, LAHOR VE KARAÇİ ŞEHİRLERİNDE EL YAZMASI ESERLER ALANINDA FAALİYET YÜRÜTEN 5 FARKLI KURUMDAN TOPLAM 8 UZMANA EĞİTİM VERİLDİ.

TÜRK İŞBİRLİĞİ VE KOORDİNASYON

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Türkiye Yazma Eserler Kurumu ve Devlet Arşivleri Başkanlığı iş birliğinde Pakistan’ın İslamabad, Lahor ve Karaçi şehirlerinde el yazması eserler alanında faaliyet yürüten 5 farklı kurumdan toplam 8 uzmana eğitim verildi.

TİKA’nın 2024 yılında başlattığı “Pakistan’da El Yazması Eserlerin Muhafazası Programı” kapsamında, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı ve Devlet Arşivleri Başkanlığı iş birliğinde İstanbul, İslamabad, Lahor ve Karaçi şehirlerinde el yazması eserler alanında faaliyet yürüten 5 farklı kurumdan toplam 8 Pakistanlı uzmana “El Yazması Eserlerin Muhafazasında Önleyici Koruma Tedbirleri Teknik Eğitimi” verildi.

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Kitap Şifahanesi ve Arşiv Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan eğitim programı kapsamında, el yazmalarının korunması, bakımı ve restorasyon uygulamaları, depo alanlarında zararlılarla mücadele, el yazmalarının depolanmasında uygun şartlar, kuru temizlik uygulamaları, belgeleme faaliyetleri ve koruyucu kutu yapımı olmak üzere uygulamalı eğitimler gerçekleştirildi.

Pakistanlı uzmanlara, Devlet Arşivleri Başkanlığının İstanbul Kağıthane’de bulunan yerleşkesinde, el yazması belgelerin tasnifi, zarar görmüş belgelerin bakım ve onarımında kullanılan teknikler, bakım onarımı yapılan belgelerin dijitalleştirilmesi ve depolanması konularında uygulamalı eğitimler verildi.

7 gün süren eğitim programı ile Pakistanlı uzmanlara, Türkiye’nin el yazması eser ve belgelerin korunmasında uyguladığı uluslararası etik standartlara uygun en güncel uygulamalara dair derinlemesine bilgi ve deneyim kazandırılması hedeflendi.

Lahor’da bulundan Pencap Üniversitesi, İslamabad’da bulunan Pakistan Ulusal Müzesi ve Quaid-i Azam Üniversitesi ve Karaçi Pakistan Ulusal Müzesi ve Karaçi Ulusal Arşivlerinden uzmanların katıldığı eğitim programını izleyen süreçte, el yazması eserlerin korunması alanında Pakistan’da uygulamalı eğitim programları ile temel ekipman desteği sağlanması gibi devam projelerinin gerçekleştirilmesi planlanıyor.