Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, programda yaptığı konuşmada, Uşak halısının sanat eseri niteliğinde olduğunu ve toplumu güzel bir şekilde yansıttığını belirtti. Halının asırlardır Uşak’ın her mahallesinde, her evde dokunarak halkın yaşam biçimi haline geldiğini vurgulayan Başkan Çakın, halının zaman içinde saygınlık sembolü haline geldiğini ifade etti.
Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen konferansa katılan Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, UTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Selim Kandemir, Devlet Sanatçısı Uşaklı Ressam Devrim Erbil, Geleneksel Türk El Sanatları Vakfı Başkanı Kerim Sefer ve Antika Tekstil Uzmanı Deniz Coşkun da Uşak halısı hakkında bilgi veren konuşmalar yaptılar.
Kitap lansmanının ardından düzenlenen lansman programında sergilenen “halı sergisi” ise büyük beğeni topladı. Uşak halısının Osmanlı saraylarından Avrupa’daki çeşitli merkezlere, camilere ve kiliselere kadar uzanan tarihini gösteren sergi, katılımcılardan büyük ilgi gördü.
Başkan Çakın, Uşak Halısı’nı yaşatmak ve güçlendirmek amacıyla ellerinden geleni yaptıklarını ve tarihi dokusuyla ünlü Tarihi Dokur Evi’nde bulunan dokuma atölyesinde geleneksel üretim gerçekleştirdiklerini belirtti. Ayrıca, hedeflerinin kapsamlı bir halı müzesi kurarak Uşak halısını gelecek nesillere tanıtmak olduğunu vurguladı.
Kitap yazarları İlkay Talu ve Devlet Sanatçısı Ressam Devrim Erbil’in de katıldığı lansman programında Başkan Çakın, yazarlara teşekkür ederek, kitabın Uşak halısını her yönüyle ele aldığını ve güzel bir şekilde anlattığını ifade etti. Başkan Çakın, bu eserle Uşak halısının tarihini merak edenlere rehberlik edeceklerini ve gelecek nesillere kültür hazinelerini taşıyacakları yeni eserlerin de müjdesini verdi.
Serpil ÇAKIRÇAVUŞ