Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Vali Pehlivan’dan Mamure Kalesi ve Anemurium Antik Kenti’ne ziyaret

MERSİN VALİSİ HAMZA PEHLİVAN, MAMURE KALESİ İLE KAZI ÇALIŞMALARI SÜREN ANEMURİUM ANTİK KENTİ’Nİ ZİYARET ETTİ.

MERSİN VALİSİ HAMZA PEHLİVAN,

Mersin Valisi Hamza Pehlivan, 2012 yılında UNESCO Kültür Mirası Geçici Listesine dahil edilen Mamure Kalesi ile kazı çalışmaları süren Anemurium Antik Kenti’ni ziyaret etti.

Vali Pehlivan, eşi Yıldız Pehlivan ve çocukları ile Anamur ilçesi Akdeniz kıyı şeridinde günümüze sağlam bir şekilde ulaşan Türk kalelerinden Mamure Kalesi’ni ziyaret ederek, incelemelerde bulundu. Pehlivan, daha sonra Ören Mahallesi’ndeki milattan önce 4’üncü yüzyıllarda kurulduğu tahmin edilen ve tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Anemurium Antik Kenti’nde devam eden kazı ve restorasyon çalışmalarını inceledi. UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine dahil edilmek üzere başvurusunun yapılacağını duyurduğu antik kentte yürütülen çalışmalar hakkında Kazı Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tekocak’tan bilgi alan Pehlivan, antik kentte restorasyonu tamamlanan Merkez A Yapısı, Eski Taş Ev, Küçük Hamam ve Odeon Yapısı’nın yanı sıra kazı çalışmaları devam eden Liman Hamamı’nda incelemelerde bulundu.

Mamure Kalesi

Antik temeller üzerine inşa edilmiş, 2012 yılında UNESCO Kültür Mirası Geçici Listesine dahil edilen Mamure Kalesi’nin 39 kulesi, su sarnıçları, camisi ve dışında hamamı bulunuyor. Etrafı 10 metre genişliğinde savunma amaçlı hendekle çevrili olan kaleyi, Karamanoğlu Mahmut Bey (1300-1308) ordusuyla düşmanı bozguna uğratıp, ele geçirmiş, içinde bir cami yapmış ve kaleyi mamur edip, adını Mamuriye koymuştur.

16’ncı yüzyıl ortalarında ve 18’inci yüzyıl sonlarında yeniden onarım gören kale, son olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce 1960’lı yıllarda restore edilmiştir. İçinde yer alan ve 16’ncı yüzyıl Osmanlı mimarisinin klasik ögelerini taşıyan caminin ilk yapılışı Karamanoğulları dönemine aittir. Cami, 2021 yılında Mersin Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından yapılmıştır.