Plaj işgali artık ağır hukuki yaptırımlarla karşı karşıya. Yargıtay, vatandaşların sahil ve plajlara serbestçe ulaşmasını engelleyen, şezlong, çit veya çadır gibi unsurlarla halk yollarını kapatan işletme ve kişilere 5 yıla kadar hapis cezası uygulanabileceğine ilişkin emsal nitelikte bir karara imza attı. Türkiye genelinde ses getiren bu karar, iki denize birden kıyısı bulunan ve yüzlerce kilometrelik sahil şeridine sahip Balıkesir‘de büyük memnuniyetle karşılandı.
Yargıtay’ın Emsal Kararının Yasal Boyutu
Yargıtay ilgili dairelerinin incelediği dosyalarda, işletmelerin ya da şahısların halka ait sahilleri özel mülkleriymiş gibi çevirmesi, vatandaşların kumda yürümesini ve denize girmesini engellemesi suç olarak kabul edildi.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 43. maddesi ve Kıyı Kanunu hükümleri gereğince kıyıların devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğu ve herkesin eşit biçimde yararlanma hakkı bulunduğu bir kez daha vurgulandı. Vatandaşların kıyıya ulaşımını cebir, tehdit veya hukuka aykırı yollarla kısıtlayanların Türk Ceza Kanunu kapsamında yargılanacağı ve eylemin ağırlığına göre 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabileceği hükme bağlandı.
Kıyılar Herkesin Ortak Kullanımına Açık
Karar metninde, kıyı şeridinin hiçbir koşulda özel işletme alanı haline getirilemeyeceği, denize ulaşımın ticari bir meta gibi satışa sunulamayacağı net şekilde ifade edildi. Bu yönüyle emsal karar, sahillerin işgaline karşı yürütülen hukuki mücadelenin en güçlü dayanağı konumuna geldi.
Balıkesir’in Eşsiz Sahil ve Plajları
Hem Marmara hem de Ege Denizi’ne kıyısı bulunan Balıkesir, Türkiye’nin en uzun sahillerinden birine ev sahipliği yapıyor. Edremit Körfezi’nin incileri Altınoluk, Akçay ve Güre; sakin suları ve temiz havasıyla dikkat çekiyor. Burhaniye‘nin Ören Mahallesi ise yıllardır mavi bayraklı plajları ile binlerce turisti ağırlıyor.
Ayvalık ilçesi; Sarımsaklı plajı, Badavut koyları ve Cunda Adası’nın eşsiz doğasıyla yaz turizminin merkez üssü konumunda. Kuzeyde ise Marmara Denizi’ne bakan Erdek Körfezi, Avşa Adası ve Marmara Adası, hem yerli hem yabancı tatilcilerin gözde rotaları arasında yer alıyor.
Balıkesir Plajlarında Yaşanan Erişim Sorunları
Yasal düzenlemeye rağmen Balıkesir’in turistik sahil şeridinde zaman zaman benzer sıkıntılar yaşanıyor. Özellikle yaz sezonunun en yoğun dönemlerinde bazı oteller, kafeler ve çay bahçeleri kıyı şeridini tamamen işgal ederek vatandaşların denize ulaşmasını zorlaştırıyor ya da gayriresmi geçiş ücretleri talep ediyor.
Halkın sahilde serbestçe havlusunu serip denizden yararlanma hakkı, bazı ticari yapılar tarafından engellenmeye çalışılıyor. Vatandaşlar bu keyfi uygulamalar nedeniyle sık sık mağduriyet yaşarken, yerel yönetimler ve ilgili birimler denetimlerini artırıyor. Yargıtay’ın verdiği emsal karar, Balıkesir genelinde sahilleri işgal eden işletmelere karşı en büyük caydırıcı güç olacak.
Turizm Potansiyeli ve Gelecek Vizyonu
Deniz, kum ve güneş turizminin yanı sıra termal turizm, doğa turizmi ve kültürel zenginlikleriyle Türkiye’nin parlayan yıldızı olan Balıkesir, her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlıyor. Kaz Dağları‘nın eteklerindeki yaylalar, antik kentler ve yöresel lezzetler kenti eşsiz kılıyor.
Sahillerin hukuka uygun şekilde herkesin eşit kullanımına açık tutulması, kentin turizm kalitesini doğrudan artırıyor. Yargıtay kararı sonrasında Balıkesir’deki plajların tamamen halkın özgür kullanımına açılması, sezonun daha adil, huzurlu ve erişilebilir geçmesini sağlayacak.
Plaj İşgaline Karşı Yeni Dönem
Anayasa ve Kıyı Kanunu’nun açık hükmüne rağmen yıllardır tartışma konusu olan sahil işgalleri, Yargıtay’ın bu kararıyla birlikte tarihe karışacak gibi görünüyor. Şezlong, çit ve çadırla kapatılan plajlar için artık sadece idari para cezası değil, 5 yıla kadar hapis cezası gündeme gelecek. Bu karar, başta Balıkesir olmak üzere tüm Ege ve Marmara kıyılarında yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendiriliyor.
