Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Zamana direnen Çukurova’nın Efes’i Kastabala’da kazı çalışmaları yeniden başladı

ÇUKUROVA’NIN EFES’İ, KASTABALA’DA KAZI ÇALIŞMALARI YENİDEN BAŞLADI

ÇUKUROVA’NIN EFES’İ, KASTABALA’DA KAZI

Osmaniye’de bulunan ve Çukurova’nın Efes’i olarak adlandırılan Kastabala(Hierapolis) Antik Kentinde bir süredir duran kazı çalışmaları, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı Müze Müdürlüğünce yeniden başladı.

Osmaniye kent merkezine 25 kilometre uzaklıkta bulunan ve tarihi Arkaik-Klasik döneme (M.Ö. 7. yüzyıl) uzanan, 2. ve 3. yüzyıllarda Roma döneminde altın çağını yaşayan sütunlu caddesi, tiyatrosu, hamam yapısı, kiliseleri ve tarihi kalesi ile bugüne kadar ayakta kalabilen Kastabala Antik Kentinde bir süredir duran kazı çalışmaları yeniden başladı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü gözetiminde, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Faris Demir başkanlığında yürütülen kazılar, antik tiyatro ve çevresinde devam ediyor.

Kastabala Antik Kenti’nin tiyatro alanında kazı çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, “2 bin 500 yıllık tarihe geçmişiyle, nekropol alanıyla, sütunlu yoluyla, tiyatrol alanıyla, başpiskoposun kaldığı kilise kalıntısıyla burası önemli bir antik kentimiz. Burası Çukurova’nın Efes’i diyebileceğimiz. Efes ile aynı kültürel özelliklere sahip veya tarihlendirebileceğimiz bir alandayız. Burada tiyatro alanında yürütmüş olduğumuz çalışmalar devam etmektedir. Kültür Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları Müzeler Genel. Müdürlüğü ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörlüğü arasındaki çalışma ve Kültür Turizm İl Müdürlüğü koordinesinde devam etmektedir. Burada 2 buçuk yıllık bir çalışma içerisinde yarı keçi yarı insan figürü diyebileceğimiz pan, bununla birlikte ulusal ve uluslararası basında geniş yer bulan masklar, yine tiyatro alanı içerisinde yunus kolçaklı koltukların çıkarılmasıyla gündem olan bir alandayız. Türkiye Macar Kültür Yılı ilan edilmesi vesilesiyle de biz geçtiğimiz aylarda Türk Macar Kültür Yılı’ndan dolayı Macar Asıllı Tilla Törük sanatçımız burada Cumhuriyetimizin 100. Yıl Marşını seslendirdi. Yine bununla birlikte 9 tane de Türkçe şarkı seslendirmişti. Yapılan restorasyon çalışmasının %90’ı tamamlamadı. Restorasyon çalışması bittikten sonrada yine burada etkinliklerimiz devam edecek” diye konuştu.

Çukurova’nın Efes’i Kastabala’nın sütunları, tiyatrosu, kalesi ile görülmeye değer bir antik kent olduğunu söyleyen Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, “Kastabala Antik Kentimiz, Osmaniye’mize yaklaşık 25 km uzaklıkta. Burada uzun zamandır kazı çalışmaları devam ediyor. Bu kazı çalışmalarında çok önemli eserlere, tarihi çok eskilere dayanan bulgular ortaya çıkarıldı. Üniversitemiz öncülüğünde, Faris Hocamızın öncülüğünde bu çalışmalar devam ediyor. Burası gerçekten görülmeye değer. Biz burayı Çukurova’nın Efes’i olarak tanımlıyoruz. Sütunları, tiyatrosu, kalesi ile Çukurova’da muhteşem bir antik kent. Bu antik kentin tarihini ortaya çıkarma anlamında bu kazılar şu anda Türkiye’de yapılan kazılar içinde en önem arz eden kazılar arasında yer alıyor. Burada tarihimizi hem ortaya çıkarmak hem de yaşatmak istiyoruz” dedi.

Kazı Başkanı Doç. Dr. Faris Demir, “Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi işbirliğinde yürütülen çalışmalarda önemli sonuçlar elde ettik. Çalışmalarımız ulusal ve dünya basınında oldukça geniş yer buldu. Bu yıl da inşallah bu güzel ivmeyle kazı çalışmalarına devam edeceğiz. Antik Kent zaten var olan sütunlu caddesi, hamam, tapınak kalıntılarıyla, kalesiyle ihtişamını göstermekte. Geçen yıllarda tespit ettiğimiz kalıntılar da bu güzelliği artırmaktadır. Milattan önce 540’lara tarihlenen tapınağın keşfi bu zenginliği artırmıştır” diye konuştu.