Bandırma Hastane Projesinde 750 Günlük Bürokratik Gecikme
AK Parti Balıkesir Milletvekili ve Genel Sekreter Yardımcısı Ali Taylan Öztaylan, Bandırma’ya kazandırılacak olan Yeni Eğitim ve Araştırma Hastanesi projesinin CHP’li yerel yönetimler tarafından 750 gün boyunca bürokratik engellere takıldığını söyledi.
Bandırma’nın sağlık altyapısı için kritik öneme sahip olan dev sağlık yatırımı, yerel yönetimlerin hantallığı nedeniyle “bekletme odasına” alındı. Milletvekili Öztaylan, 16 Ocak 2024’te Resmi Gazete’de yayımlanan yatırımın, imar ve ifraz işlemleri için tam 2 yıl boyunca belediyelerin onayını beklediğini vurguladı.
İmar Sürecinde Yaşanan Gecikmeler
Normal şartlarda birkaç ay içerisinde tamamlanabilecek imar düzenlemelerinin, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Bandırma Belediyesi arasında uzun bir sürece yayıldığı belirtildi.
Sürecin Kronolojik Tablosu
16 Ocak 2024: Proje yatırım programına alınarak Resmi Gazete’de yayımlandı.
15 Şubat 2024: İl Sağlık Müdürlüğü, alanın “Sağlık Tesis Alanı” olarak işaretlenmesi için Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne (BBB) resmi talepte bulundu.
Plan Onayları: 1/5000’lik planların onaylanması 10 ay sürerken, 1/1000’lik planların Bandırma Belediye Meclisi’nden geçmesi ise tam bir yılı buldu.
Toplam Gecikme: 220 dönümlük arazinin ifraz ve tescil işlemleri için toplamda 750 gün beklendi.
Belediyeler Arası Koordinasyonsuzluk
Proje ihalesi aşamasına gelindiğinde ise kurumlar arası koordinasyonsuzluğun yeni bir skandala yol açtığı iddia edildi. Hastane alanındaki yağmursuyu hattı için görüş talep edilen belediyelerin sorumluluktan kaçtığını beliten Öztaylan, kurumların birbirini adres gösterdiğini ifade etti:
Bandırma Belediyesi: “Biz bilmeyiz, gidin Büyükşehir/BASKİ’ye sorun” yanıtını verdi.
BASKİ (BBB): “Bizim alanımız değil, ilçe belediyesi bilir” diyerek topu ilçe belediyesine attı.
Ali Taylan Öztaylan bu duruma, “Kendi aralarında top çevirmekten halka hizmet etmeye vakit bulamıyorlar. Bu işgüzarlık Bandırma halkının sağlığına vebaldir” sözleriyle tepki gösterdi.
Yıl Sonuna Kadar Yapım İhalesi Hedefi
Milletvekili Öztaylan, projenin son aşamasına dair net bir takvim vererek tüm engellere rağmen geri adım atmayacaklarını duyurdu. Statik hesapların ve zemin raporlarının tamamlandığını belirten Öztaylan, önümüzdeki süreçte atılacak adımları şöyle özetledi:
Proje İhalesi: Kurum görüşleri tamamlanan projenin ihalesine bir iki ay içerisinde çıkılacak.
Yapım İhalesi: Hastanenin, yıl sonuna kadar yapım ihalesine çıkarılması hedefleniyor.
Meydanlarda “Hükümet yapmıyor” diyenlerin önce kendi kapılarının önündeki 2 yıllık gecikmenin hesabını vermesi gerektiğini vurgulayan Öztaylan, eseri en kısa sürede Bandırmalıların hizmetine sunacaklarını belitti.
