Palamut toplama etkinliği, TEMA Burhaniye İlçe Temsilcisi Nuran Sokur öncülüğünde Burhaniye’nin Ören Mahallesi’nde gerçekleştirildi. Yaklaşık iki saat süren çalışmada 10 gönüllü, yere düşen meşe palamutlarını titizlikle topladı.
Etkinlikle geleceğin ormanlarının oluşumuna katkı sağlamak, meşe fidanları yetiştirmek ve doğayı koruma çalışmalarına destek vermek amaçlandı. TEMA gönüllülerinin çevre hareketi, vatandaşlar ve doğaseverler tarafından büyük ilgi gördü.
Ören Mahallesi’nde 50 kilogram meşe palamutu toplandı
Ören Mahallesi, tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle Burhaniye’nin öne çıkan bölgelerinden biri. Mahallede düzenlenen meşe palamutu toplama çalışması için gönüllüler sabah saatlerinde bir araya geldi.
TEMA gönüllüsü kadınlar, bölgedeki tarihi tescilli ve koruma altındaki meşe ağaçlarının altına dökülen palamutları tek tek topladı. Doğaya karşı duyarlı çalışma, gönüllülerin imece usulüyle hareket etmesiyle gerçekleştirildi.
Yaklaşık iki saat boyunca kesintisiz devam eden etkinlik sonunda 50 kilogram meşe palamutu bir araya getirildi. Toplanan palamutlar, daha sonra fidan yetiştirme çalışmaları için kullanılacak.
Meşe palamutları yeni fidanların kaynağı olacak
Toplanan meşe palamutları, okullardaki öğrencilerle birlikte tüpleme yöntemiyle yetiştirilecek. Böylece çevre gönüllüleri, ağaçlandırma sürecine öğrencilerle birlikte katılmış olacak.
Meşe fideleri öğrencilerle birlikte toprakla buluşacak
Etkinliğin ardından palamutların izleyeceği süreci anlatan TEMA Burhaniye Temsilcisi Nuran Sokur, katılım sağlayan gönüllülere teşekkür etti. Sokur, “Bu gün gönüllü arkadaşlarımızla beraber Ören’de palamut toplama etkinliği düzenledik. 10 gönüllümüzle birlikte 50 kilogram palamut topladık. Bunları okullarımızdaki öğrencilerle birlikte tüpleme yapacağız. Bahar aylarında ortaya çıkacak fideleri de toprakla buluşturacağız” dedi.
Sokur, geçen yıl gerçekleştirilen çalışmalardan tecrübe kazandıklarını belirtti. Bu deneyimin, meşe palamutlarının öğrencilerle birlikte yetiştirilmesi ve doğaya kazandırılması sürecinde katkı sağlayacağını ifade etti.
Bahar aylarında yeni meşe yaşamı
Fidelerin toprakla buluşturulmasıyla bölgede yeni bir ağaç yaşamı başlayacak. Palamutlardan gelişen meşe fidanları, ilerleyen yıllarda bölgenin doğal dokusuna ve orman varlıklarına katkı sunacak.
TEMA’dan Ören Mahallesi çevre hareketi
Burhaniye’de TEMA gönüllüleri tarafından düzenlenen palamut toplama çalışması, sporsever ve çevrecilerden yoğun ilgi gördü. Mahallede bir araya gelen gönüllüler, doğa dostu bir etkinliği ortak çalışmayla tamamladı.
50 kilogram palamut toplama etkinliği, küçük görünen bir doğa eyleminin ağaçlandırma çalışmalarına nasıl dönüşebileceğini gösterdi. Öğrencilerin de sürece dâhil edilmesi, meşe fidanlarının geleceğe taşınmasında kalıcı bir iz bırakacak.
