Ayvalık’ta bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Teferiç Şenlikleri, Anneler Günü‘nde yürek burkan bir söyleşiye ev sahipliği yaptı. Küçükköy Mahallesi’nde vatandaşlarla bir araya gelen Srebrenitsa Anneleri, Bosna Savaşı sırasında yaşanan katliamı ve verdikleri adalet mücadelesini anlattı.
Ayvalık Belediyesi’nden Anlamlı Etkinlik
Ayvalık Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Teferiç Şenlikleri‘nin son günü, Boşnak nüfusunun yoğun olduğu Küçükköy Mahallesi’nde hafızalardan silinmeyecek bir etkinlikle tamamlandı. Anneler Günü’ne denk gelen şenlik finalinde, Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subašić ve beraberindeki heyet, Bosna Savaşı’nda yaşanan insanlık dramını ilk ağızdan Ayvalıklılarla paylaştı.
Küçükköy’ün tarihi cami avlusunda gerçekleşen bu özel buluşmaya Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, eşi Canan Ergin ve çok sayıda vatandaş katılarak annelerin yaşadığı derin hüzne ortak oldu.
Srebrenitsa Anneleri: Adalet İçin Mücadelemiz Sürüyor
Söyleşide söz alan Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subašić, 1995 yılında Srebrenitsa’da yaşanan katliamı, kaybettikleri yakınlarını ve yıllardır sürdürdükleri hukuk mücadelesini duygusal bir dille aktardı.
Yaşanan trajedinin unutulmamasının benzer olayların tekrarını önlemek adına hayati önem taşıdığını vurgulayan Subašić, katliam sorumlularının cezalandırılması için dünya genelinde yürüttükleri çalışmaları anlattı.
Türkiye ve Ayvalık Halkına Teşekkür
Türkiye’nin her zaman Bosna halkına kol kanat gerdiğini belirten Subašić, savaş sonrası öksüz kalan çocukların eğitimi için verdikleri çabaları da dile getirerek Ayvalık halkına misafirperverliklerinden dolayı teşekkür etti.
Başkan Ergin’den Barış Mesajı
Etkinliğin sonunda Srebrenitsa Anneleri‘ne çiçek takdim eden Belediye Başkanı Mesut Ergin, böylesine anlamlı bir buluşmaya ev sahipliği yapmanın onurunu yaşadıklarını ifade etti.
Başkan Ergin, “Evlatlarını savaşın acımasızlığında kaybeden annelerimizden, tarihin en hüzünlü sayfalarını dinledik. Bu gerçek hikâyelerin bir daha dünyanın hiçbir yerinde asla yaşanmamasını diliyoruz” dedi.
Kitap İmza Etkinliği
Programın finalinde yazar Ayşe Hafızoviç, Srebrenitsa katliamına ışık tutan “İnsanlığın Yanında” adlı kitabını katılımcılar için imzalayarak günün anlamını pekiştirdi.
9. Teferiç Şenlikleri, Srebrenitsa Anneleri‘nin Ayvalık‘taki bu unutulmaz buluşmasıyla sona erdi. Etkinlik boyunca, Bosna Savaşı’nın dinmeyen yaralarını taşıyan annelerin çığlıkları ve adalet arayışları, Küçükköy Mahallesi’nin tarihi dokusunda yankılandı.
